Predstavljen roman ‘Titove naočale’ Adriane Altaras

Julijana Matanović, Andrea Feldman, Adriana Altaras i Zoran MaljkovićFoto: Julijana Matanović, Andrea Feldman, Adriana Altaras i Zoran Maljković

‘Jako sam sretna i uzbuđena što sam ovdje’, tim riječima Adriana Altaras započela je predstavljanje svog autobiografskog romana ‘Titove naočale: Povijest moje naporne obitelji’ (Mozaik knjiga, 2013.), koje je održano u utorak u auditoriju Židovske općine Zagreb.

Adriana Altaras rođena je u Zagrebu, odrastala je u Italiji i Njemačkoj, a danas živi i radi u Berlinu kao glumica i redateljica čije se kazališne predstave prikazuju u brojnim svjetskim metropolama. Na zagrebačkoj promociji pokazala je kako poprilično dobro vlada hrvatskim jezikom koji je naučila od roditelja.

‘Moji roditelji govorili bi na hrvatskom kad nisu željeli da ih razumijem, ali ja sam s vremenom naučila puno. Kasnije sam se samo pravila da ih ne razumijem, jer nisam htjela da prestanu’, kazala je Adriana.

U romanu ‘Titove naočale: Povijest moje naporne obitelji’ autorica na zanimljiv i iznimno duhovit način isprepliće događaje iz svojega kaotičnog umjetničkog života u Berlinu s neobičnom poviješću vlastite obitelji. Pripovijeda o svome ocu, cijenjenom liječniku koji je oduvijek želio biti junak, ali je imao i nekoliko ljubavnica istodobno, te o usamljenoj majci, arhitektici, punoj snage. Od Zagreba i Splita preko Giessena i Berlina do New Yorka i Miamija teče jedna nezaboravna obiteljska priča koja ostavlja tragove po cijeloj Europi i uzburkanom 20. stoljeću.

Uz Adrianu Altaras, o njezinu su romanu pred zagrebačkom publikom govorili urednik Zoran Maljković, Julijana Matanović i Andrea Feldman, dok je ulomke čitala Mladena Gavran.

Renata Cisar
Foto: FAMA

Pročitajte još: Adriana Altaras promovira Titove naočale

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,