Predstavljene Urbane transformacije suvremenog Zagreba

Jelena Zlatar-promocijaKoliko zapravo poznajemo grad u kojem živimo? Razmišljamo li o njemu? Zapažamo li promjene koje su se ovdje dogodile tijekom posljednjih deset godina? Ovim i sličnim važnim pitanjima bavi se Jelena Zlatar, autorica knjige ‘Urbane transformacije suvremenog Zagreba – Sociološka analiza’ (Plejada / Institut za društvena istraživanja, 2013.), koja je u četvrtak predstavljena u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu.

Riječ je o projektu koji je Jelena Zlatar, zajedno sa svojim kolegama i suradnicima na Institutu za društvena istraživanja, započela još 2007. godine. Poput mnogih tranzicijskih zemalja, i Hrvatska je u posljednjem desetljeću doživjela velike promjene, kako u svojoj socijalnoj strukturi, tako i u prostoru, a ova temeljita sociološka analiza bavi se njezinim glavnim gradom.

Kako je Zagreb izgledao prije i nakon dolaska velikih korporacija, kada su u njemu niknuli trgovački centri, poslovne zgrade i podzemne garaže? Kako su se te promjene odrazile na prostor i na ljude koji u tom gradu žive, i što one znače za našu budućnost? Knjiga sociologinje Jelene Zlatar donosi nam sociološku analizu stavova cijenjenih stručnjaka različitih profila koji govore o urbanim transformacijama Zagreba u posljednjem desetljeću.

Analizirajući kroz nastanak novih urbanih cjelina promjene u Zagrebu autorica nam otkriva pojavu novih aktera i njihovo sve veće značenje i utjecaj. Istodobno, svjesni smo kako su mnogi od tih projekata izgrađeni u interesu investitora, što je imalo nepovoljne posljedice za grad.

Renata Cisar

Tagged: , , , , , , , , , ,