Preko 2000 sudionika 23. Terry Fox Runa

Dvadeset i tri godine za redom Zagreb sudjeluje u jednom od najljepših i najpoznatijih maratona na svijetu, Maratonu nade. Riječ je o središnjem događanju humanitarne akcije Terry Fox Run koja se ove godine odvijala pod sloganom ‘Ne odustajem’, a koja je okupila više od 2000 građana u zagrebačkom parku Bundek.

Nakon dvije godine virtualnog druženja, građani su ponosno krenuli sa startne linije hodanjem ili trčanjem te su nastavili tamo gdje je Terry Fox, nažalost, stao. Nastavili su prenositi nadu o boljem svijetu u kojem se ne umire od raka.

Akciju su prije 23 godine u Hrvatskoj pokrenuli Kanadsko veleposlanstvo i Hrvatska liga za borbu protiv raka, a tijekom godina podršku su dali i brojni građani kao i sve relevantne javne institucije.

‘Ovo je prekrasna tradicija koja je započela u Kanadi i koja se nastavila u 60 zemalja diljem svijeta, između ostalih i u Hrvatskoj. Inspirirani velikim Terryjem Foxom, svake se godine trčimo kako bismo skupili donacije za borbu protiv raka. Vrlo sam sretan što smo ove godine ponovno uživo i da možemo zajedno utrčati u cilj’, rekao je Nj.E. Alan Bowman, veleposlanik Kanade u Hrvatskoj.

Terry Fox Run je u protekle 22 godine okupio više od 100.000 sudionika u Hrvatskoj, a prije zvuka koji je označio sam početak ovogodišnjeg izdanja, građane su pozdravili i brojni uvaženi gosti. Marija Bubaš, državna tajnica Ministarstva zdravstva, obratila se u ime ministra Vilija Beroša te cijelog ministarstva. ‘Svatko tko je imao u obitelji ili u svojoj neposrednoj blizini osobu koja se bori protiv karcinoma zna što to znači i zna da se najprije moramo boriti protiv nejednakosti koje postoje geografski u pružanju skrbi. Moramo o tome govoriti javno i na glas te ne smijemo odustati jer je svaki korak važan i jer se broji.’

Luka Juroš, izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba te pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade, istaknuo je koliko je važno podržati borbu protiv raka. ‘Terry Fox je poznat po svojoj izjavi: ‘Čak iako ja ne uspijem, drugi ne smiju odustati i ova trka se mora nastaviti i bez mene.’ To je doista ono što vidimo i ovdje danas. Zahvalio bih se svima vama te svim partnerima projekta, u ime gradonačelnika Tomislava Tomaševića kao i u svoje osobno ime, jer omogućavate da se ova borba nastavlja i dalje i da traje sve ove godine.’

Luka Juroš, Nj.E. Alan Bowman, Marija Bubaš, Jasna Tucak, Damir Eljuga, Illeana Cesarec

Luka Juroš, Nj.E. Alan Bowman, Marija Bubaš, Jasna Tucak, Damir Eljuga, Illeana Cesarec

 

Zaklada Terry Fox Run prikupila je više od 850 milijuna dolara za istraživanje raka u svijetu, a u Hrvatskoj je ova inicijativa osigurala gotovo 7 milijuna kuna koji su donirani za istraživanja te borbu protiv raka.

‘U svoje osobno ime i u ime Hrvatske lige za borbu protiv raka zahvaljujem vam se što ste pridružili ovogodišnjoj trci koja se održava u čast jednom velikom junaku. Kad smo krenuli 2000. godine, bilo nas je jedva pedesetak na Jarunu, a danas smo svjedoci kako se iz godine u godinu širila te dolazila do sve većeg broja naših građana. Ova je trka postala jedna od najvažnijih javnozdravstvenih kampanja u Hrvatskoj, u borbi protiv raka. Ovogodišnja donacija ide na adresu Zavoda za dječju onkologiju i hematologiju ‘Dr. Mladen Ćepulić’, kako bi se postigli što bolji rezultati tijekom intenzivnog liječenja djece s dijagnozom malignog tumora’, izjavio je dr. Damir Eljuga, predsjednik Hrvatske lige za protiv raka.

‘Ovogodišnja akcija održava se pod sloganom ‘Ne odustajem’, riječima koje sadrže u sebi snažnu poruku i koje su Terryja Foxa vodile do posljednje milje te koje svima može biti moto da se zajedničkim snagama i dalje kroči njegovim putem u nadi da će znanost u budućnosti donijeti lijek protiv raka. U Hrvatskoj se 23. put trčalo hodalo, rolalo i vozio bicikl u Terryjevo ime, u ime mladića koji je postao legenda te pozitivna inspiracija kako nama tako i milijunima drugih ljudi diljem svijeta’, izjavila je Illeana Cesarec, članica uprave tvrtke MPG d.o.o., suorganizatora humanitarne trke.

Zabavno-glazbeni program vodio je Alek El-kazal, a prije početka trke posjetitelji događanja mogli su kupiti majice s vizualom akcije, vidjeti nastup zbora Zagrepčanke i dečki te uživati u poznatim štruklama hotela Esplanade Zagreb i kanadskim palačinkama s javorovim sirupom.

Više informacija o 23. izdanju trke Terry Fox Run te načinima doniranja može se pronaći na stranici http://www.facebook.com/TFRCroatia

I.Č. / Foto: Goran Jakuš


Preko 5000 sudionika 19. Terry Fox Runa


Tagged: , , , , , , , , , ,