Priča o pobjedi: Romansirana biografija Gordana Kožulja

U sklopu sajma Interliber na Zagrebačkom velesajmu predstavljena je romansirana biografija Gordana Kožulja ‘Priča o pobjedi’ u izdanju Školske knjige. O knjizi su govorili autorica Rosie Kugli, Gordan Kožulj, Velimir Visković, Emica Calogjera i Dubravko Šimenc.gordan-kozulj-biografijaProslavljeni plivač Gordan Kožulj pristao je podijeliti trenutke svojih najvećih pobjeda, ali i poraza koje je doživio tijekom svoje bogate plivačke karijere. O tom zanimljivom čovjeku i uspješnom sportašu Rosie Kugli pripovijeda romanesknom tehnikom, nastojeći Kožulja prikazati kao kompleksan lik koji nije samo pravocrtno išao iz uspjeha u uspjeh, već je proživljavao i krize i trenutke sumnje. Plastičnom i uvjerljivom naracijom govori i o odnosima unutar plivačke ekipe, o trenerima, o pripremama i samim natjecanjima, kad se oslobađa silna katarzična energija.

‘Priča o pobjedi četvrta je knjiga knjiga o poznatim sportašima i njihovim velikim uspjesima. Sve se te knjige zasnivaju na pomnom proučavanju biografske građe, pa i prisnoj suradnji sa samim sportašima. Te romansirane biografije namijenjene su primarno dječjoj publici, pa imaju i svoju poučnu funkciju: one pokazuju kako su na putu do cilja i svjetske slave, osim talenta, nužni naporan rad, ustrajnost i čvrstoća karaktera.

‘Danas znam da je neuspjeh sastavni dio sporta, baš kao i naše medalje. Sportski uspjesi kroz dugi niz godina, na najvažnijim natjecanjima nisu rezultat slučajnog i kratkotrajnog bljeska, već potvrda neupitnog talenta, dugogodišnjeg treniranja, vježbe, snage i upornosti’, kaže Kožulj o svom trnovitom putu ka uspjehu.

‘Kroz knjigu se proteže i jedna važna životna poruka: bez napora i odricanja, bez ustrajnosti u onome za što smo se opredijelili, nećemo ostvariti željene dosege. Drugim riječima: ako smo se upustili u nešto i tome posvetili vrijeme i energiju, u tome valja ići do kraja! S tom porukom i poukom, nadam se ostvariti i temeljni cilj svoga djela – da bude ne samo spisateljski zanimljivo, nego i poučno, a napose za mlade čitatelje’, rekla je Rosie.

Š. K.

Tagged: , , , , , , , , , , , , ,