Priča o zvuku gostuje u Irskoj

Jedna od najuspješnijih predstava sezone, ‘Priča o zvuku’, nastala u koprodukciji Male scene i kolektiva Skroz, gostuje na festivalu ‘Space Invaders’ u Irskoj.
Priča o zvukuPredstava ‘Priča o zvuku’, koja je u samo dva mjeseca od premijere doživjela 50 izvedbi u Hrvatskoj, kreće u osvajanje europske kazališne publike.

Njezino prvo inozemno gostovanje bit će ono na festivalu ‘Space Invaders’ u Irskoj, na kojem će 12. srpnja imati čak dvije izvedbe. Riječ je o multidisciplinarnom festivalu specijaliziranom za najmlađu publiku, roditelje i edukatore, a koji se odvija na nekadašnjem dublinskom posjedu obitelji Guiness, danas državnoj rezidenciji u Farmleighu.

Ugledni Dachteater iz Leipziga, vizualna umjetnica i jedna od najcjenjenijih irskih modnih dizajnerica Orla Kelly, te višestruko nagrađivana dizajnerica stakla Deirdre Rogers, samo se neka od imena u čijem će se društvu u Dublinu naći Mala scena i kolektiv Skroz, sa svojom ‘Pričom o zvuku’.

Autorski je to projekt dvojca što ga čine francusko-hrvatski audio umjetnik Vedran Peternel i hrvatska redateljica Nora Krstulović, a nastavak je njihova istraživanja mogućnosti korištenja zvuka kao samostalnog izražajnog sredstva.

Nastala nakon višemjesečnog multidisciplinarnog istraživanja u koje su bili uključeni brojni stručnjaci različitih disciplina, predstava ‘Priča o zvuku’ nastoji ispitati, ali i potencijalno pomaknuti granice percepcije zvuka i povezanosti iste s drugim osjetilima, te kognitivnim i emocionalnim razvojem u najmlađe publike.

U predstavi se po prvi put u kazalištu koristi pionirska tehnologija Modularnih glazbenih objekata najglasovitijeg europskog centra za audiovizualna istraživanja – francuskog IRCAM-a (Institut de Recherche et Coordination Acoustique/Musique), čije su povezivanje sa baštinom utemeljitelja SUVAG-a, Petra Guberine, omogućili tehnološki partner AVC i podrška Francuskog instituta u Zagrebu.

‘Priča o zvuku’, namijenjena je najmlađoj publici, onoj od 18 mjeseci naviše, i za njih će, nadaju se autori, biti jedna od prvih lekcija vještine koja nam je svima prijeko potrebna – one slušanja. Svijeta koji nas okružuje, drugih i drugačijih, ali i sebe samih.

Asocijacije što ih zvukovi (u najširem značenju te riječi, uključujući i njihov harmonično organizirani niz, odnosno glazba), izazivaju kod pojedinog slušatelja – daleko su različitije no što je to slučaj s bilo kojom, pa makar i najmaštovitijom reprezentacijom u slici, riječi i/ili pokretu. Njima se može pričati neovisno o jeziku ili podneblju; slikama neusporedivo živopisnijim i dojmljivijim od onih što ih se, pogotovo najmlađoj publici, može ispričati riječima ili (televizijskom) slikom.

Skroz / Foto: Julio Frangen

Pročitajte još: Priča o zvuku u službi najmlađe publike , Priča o zvuku: 50. izvedba u 2 mjeseca

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , ,