Priznanja za sigurnost u prometu

Udruga Sigurnost u prometu tradicionalno je dodijelila priznanja Boris Šprem za 2015. godinu institucijama, pravnim i fizičkim osobama za koje je Upravni odbor utvrdio da su tijekom godine doprinijeli poboljšanju stanja sigurnosti cestovnog prometa u Hrvatskoj.
HelikopterPriznanja su dobili Ministarstvo zdravlja, Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Zagrebačka pivovara i doc. dr. sc. Miljenko Bura, pomoćnik ministra zdravlja.

‘Smatramo da su priznanja stigla u prave ruke. Iznimna nam je čast što se ona nazivaju po bivšem predsjedniku Hrvatskog sabora Borisu Špremu, koji je bio predsjednik naše Udruge i pomagao nam u razvoju. Želja nam je da svaku godinu napravimo iskorak kada je sigurnost u prometu u pitanju, naša je dužnost da upozoravamo i pomažemo kako bi se smanjila stradavanja’, rekli su iz Udruge sigurnost u prometu (SUP).

Nije bilo teško odlučiti kome će otići priznanja. Velik je korak napravljen uvođenjem Hitne helikopterske medicinske službe (HHMS) u Hrvatskoj. Ministarstvo zdravlja realizacijom ovog pilot projekta dodatno je pomoglo udaljenijim mjestima, posebno otočanima. Sve je rezultiralo efikasnijom hospitalizacijom ugroženih osoba u okviru ‘Zlatnog sata’ u specijaliziranim helikopterima, a time i doprinosom smanjenju najtežih posljedica stradavanja u prometu.

Fakultet prometnih znanosti dobio je priznanje zbog višegodišnje znanstvene i stručno-tehničke suradnje i potpore aktivnostima Udruge Sigurnost u prometu na smanjenju opsega i posljedica stradavanja visokorizičnih skupina sudionika u cestovnom prometu. Priznanje se odnosi i na doprinos uspješnoj realizaciji projekta ‘Europska noć bez nesreća’, a time i ostvarivanju ciljeva Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske 2011.-2020. godine.

Posebno veliku društvenu ulogu igraju sami proizvođači alkoholnih pića. Svoju važnost u tome da njihovi korisnici budu umjereni u konzumiranju prepoznala je Zagrebačka pivovara. Ona je provela projekt ‘Razmisli – kad piješ, ne vozi’ u okviru koncepta društveno odgovornog ponašanja kompanije, te potpore aktivnostima Udruge SUP u realizaciji projekta ‘Europska noć bez nesreća’.

Helikopterska hitna pomoć ispunila očekivanja

Doc.dr.sc. Miljenko Bura, pomoćnik ministra zdravlja, priznanje je dobio za osobni angažman i djelovanje na uspostavi HHMS-a u Hrvatskoj, te koordinaciju aktivnosti na uspješnoj realizaciji pilot projekta stavljanjem u funkciju helikopterske baze na otoku Krku i Braču. Pravovremena hospitalizacija u okviru ‘Zlatnog sata’ od iznimne je važnosti, a specijalizirani su helikopteri ubrzali cijeli proces od poziva, do dolaska i prijevoza pacijenata.
‘Zahvaljujem se Udruzi Sigurnost u prometu koja je prepoznala naš trud. U ovoj bi godini trebali nastaviti s još boljom uspostavom helikopterske hitne pomoći tako što bi dobili tri nove helikopterske baze. Potrebu za navedenim najbolje opravdavaju ostvareni rezultati u okviru pilot projekta’, rekao je doc. dr. sc. Miljenko Bura.

V. T.


Helikopter
Helikopterska hitna pomoć

Tagged: , , , , , , , ,