Prodajna izložba Grupe Contra

Večeras (četvrtak, 13. veljače u 19 sati), u Knjižarsko-galerijskom centru Fadil Hadžić u Zagrebu, profesor Danijel Žabčić otvara izložbu Grupe Contra (slike, skulpture, radovi na papiru) koja će biti prodajnog karaktera i traje do 8. ožujka.
Grupa ContraGrupa Contra okuplja devet akademskih umjetnika, sedam akademskih slikara – Vladimira Blažanovića, Davorina Radića, Velimira Račkog, Tihomira Lončara, Vladimira Meglića, Željka Mucka i Gorana Petrača, kipara Petra Ujevića i glazbenika Žorža Draušnika. S više od deset zajedničkih izložbi i petnaestgodišnjim djelovanjem na stvaralačkom i kulturološkom polju jedna je od najdugovječnijih neformalnih umjetničkih asocijacija.

Ukratko, naši slikari nisu likvidirali prirodu oka i opažaj u produženom duktusu kista, dapače budno sanjaju metriku slikarskog sadržaja svijeta. Oni su oslobodili i oblikovali ‘boju’ podarujući joj apartnost osobne svjetlosti, svjetlosti slikarske materije u pikturalnoj biti. Stoga oni po bogatstvu interpretativnih mogućnosti, po aktualnom humanitetu i dosljednosti slikarskog stava svjedoće dragocjenu prisutnost u recentnoj povijesnici modernog hrvatskog slikarstva. I još nešto vrlo važno: naše vizualne emocije tako stupaju u dijalog s lucidnošću boje i njezinom izvorišnom karakteru – svjetlost. Izvan svakog bidemajerskog ugođaja, u njihovim slikama slutimo duboki nemir koji pokreće čežnja za istinom i ljepotom. To je ujedno i njihova psihočka i socijološka uvjerljivost njihovih slika.

Danijel Žabčić

Tagged: , , , , , , , , , , , ,