Profil: Izdavački fenomen – Karen M. McManus

Od sredine veljače na Netflixu se prikazuje prva sezona serije snimljene prema romanu Karen M. McManus ‘Lažljivac među nama’ i u Hrvatskoj je trenutno treća serija po gledanosti.

Budući da je serija svuda u svijetu doživjela uspjeh, najavljena je i njezina druga sezona, snimljena prema romanu Karen M. McManus ‘Kobna igra’. Prema trećem romanu ‘Otkrij mi tajnu’ uskoro će biti snimljen i film. U čemu je tajna uspjeha spisateljice koju Bookseller naziva ‘majstoricom stvaranja zapleta i intrige’?

Samo na engleskom jeziku, prva tri romana Karen M. McManus – ‘Lažljivac među nama’, ‘Kobna igra’ i ‘Otkrij mi tajnu’ – prodana su u više od milijun primjeraka.

Svojim prvim romanom ‘Lažljivac među nama’, objavljenim 2017. godine, Karen M. McManus izazvala je golem interes. Roman je do sada objavljen u 45 zemalja i u mnogima je bio na top listama prodavanosti. U Hrvatskoj roman možete čitati u izdanju Profila.

Jedan od razloga silnog uspjeha romana Karen M. McManus leži svakako u tome što su njezini romani izuzetno dinamični, potpuno nepredvidljivi, ali ih ona u ubrzanom završetku vješto i logično raspliće.

‘Neočekivani obrati, ludi ritam i intrigantni likovi čine ovu knjigu pravom poslasticom, trilerom koji ćete pročitati u jednome dahu’, ocjena je iz The Guardiana romana ‘Lažljivac među nama’.

Roman je priča o četiri tinejdžera (Bronwyn, Addy, Cooper i Nate) koji su prvog dana škole morali pohađati dodatnu nastavu kao kaznu za nedolično ponašanje, a peti je učenik (Simon) pred njima umro. Suočeni s istragom za moguće ubojstvo svog kolege pokušavaju svaki za sebe, a onda i zajedno, doznati što se ustvari dogodilo. K tome svaki od njih na neki je način povezan s ubijenim i skriva neku tajnu koju je on namjeravao razotkriti. Tko je u pravu i tko je ubojica čitatelji se pitaju do samoga kraja.

‘Kobna igra’ roman je u kojem se fokus s prve četvorke prebacuje na druge likove (Maeve je Bronwynina sestra, Knox i Phoebe), a glavni likovi iz ‘Lažljivca’ ovdje su sporedni. I ovdje se prikazuje koliko mobiteli i društvene mreže mogu biti opasni za živote djece. Autorica je opet vješto ispričala zabavnu, nježnu, duhovitu i napetu priču o svijetu srednjoškolaca od kojih su neki ambiciozni, drugi samodopadni, treći sramežljivi i nesigurni, četvrti povodljivi, peti vole provocirati, koji se zaljubljuju, boje, smiju, vole, pomažu jedni drugima, a ponekad su neki od njih jednostavno zli.

Prema ocjeni časopisa Publishers Weekly, ‘Kobna igra’ je ‘roman pun uzbudljivih i neočekivanih obrata, a napet do samog nepredvidljivog kraja ovaj roman neće razočarati ljubitelje Karen M. McManus, dok će oni koji je dosad nisu poznavali u dahu progutati ovu zamršenu priču o prijateljstvu i osveti.’

Treći roman Karen M. McManus objavljen u izdanju Profila je ‘Otkrij mi tajnu’ u kojem blizanci Ellery i Ezra sele k baki u mali gradić blizu kanadske granice gdje je njihova teta ubijena prije 20 godina, a jedna druga djevojka prije pet. Čim su se doselili i omiljeni profesor je ubijen. Imaju li sva ta ubojstva išta zajedničko i tko je ubojica u idiličnom malom gradiću? Hoće li policija otkriti ubojicu i jesu li Elleryni tragovi dokazi ili samo krive informacije, čitatelji će doznati u ovom izuzetno napetom, ali i silno zabavnom romanu s neočekivanim krajem.

U hrvatskim će se knjižarama uskoro pojaviti i četvrti roman Karen M. McManus u izdanju Profila – ‘Najgori dan u životu’.

Priča govori o troje srednjoškolaca (Ivy, Mateo i Cal) koji su bili najbolji prijatelji krajem osnovne, a onda se otuđili, markiraju zajedno u spomen na najbolji dan u životu kad su u osnovnjaku zajedno markirali. No, ovaj se to put pretvara u noćnu moru nakon što slijede kolegu iz škole i on je odjednom mrtav. Tko ga je ubio, zašto i kakve njih troje imaju veze s tim? I ovdje su u prvom planu tajne, iskrenost, postupno otkrivanje radnje, izuzetna dinamičnost te nepredvidljiva i napeta završnica koja će pokazati neočekivane zlikovce.

P. R.


Tagged: , , , , , , ,