Profilovi proljetni prozni noviteti

U izdanju Profila upravo je objavljen ‘Moriarty’, drugi roman Anthonyja Horowitza o slavnom detektivu Sherlocku Holmesu.Britanski pisac, poznat i kao scenarist serija ‘Ubojstva u Midsomeru’, ‘Poirot’, ‘Foyleov rat’ i ‘Svježa krv’, već je ‘Kućom svile’ posve opravdao povjerenje Zaklade Arthura Conana Doylea, koja ga je i izabrala kao pisca nasljednika, a njihov izbor podržala je i publika i kritika. Sjajan prijevod romana potpisuje Giga Gračan.

Među proznim novitetima izdvaja se i ‘Drugi kraj konca’ Andree Camillerija, stotu knjigu najčitanijeg talijanskog pisca, ali i 25 krimić o policijskom komesaru Salvu

Montalbanu koji mu je donio svjetsku slavu. Camilleri u svom osmom hrvatskom prijevodu na fonu teške i tragične aktualne migrantske krize svoga sicilijanskog policijskog komesara i njegove ljude stavlja pred zagonetku jednoga strašnog ubojstva. Ovdašnji ga čitatelji i ovaj put mogu čitati u prijevodu Jurja Gracina.

Za ‘Bacače plamena’ američke spisateljice Rachel Kushner, nagrađivani američki pisac Colum McCann ustvrdio je: ‘Ovo je jedno od najuzbudljivijih književnih iskustava koje sam imao u posljednjem desetljeću… DeLillo odjekuje ovdje, kao i Doctorow, kao i Carey’. Poetičan i zanosan roman o mladoj umjetnici u New Yorku 70-ih godina prevela je Luiza Bouharaoua.

P. R.

Tagged: , , , , , , , , ,