Program 61. Pulskog filmskog festivala

Pulski filmski festival je u kinu Europa u Zagrebu predstavio program 61. izdanja koje se održava od 12. do 26. srpnja. U nacionalnoj konkurenciji očekuje nas 12 dugometražnih naslova i 12 kratkometražnih. Tu su i međunarodna konkurencija, noviteti za mlade, bogat popratni edukativni i zabavni program. Festival će otvoriti ‘Happy Endings’ Darka Šuvaka.
61. Pulski filmski festival-predstavljanje programa
Program su predstavili ravnateljica festivala Gordana Restović, pomoćnik ministrice kulture Vladimir Stojsavljević, Maja Weber u ime pokrovitelja Hrvatskog Telekoma te Hrvoje Pukšec, koji je, uz Tanju Miličić i Mikea Downeyja, član Umjetničkog savjeta festivala.

Vijeće festivala jednoglasno je usvojilo program koji je Savjet predložio te ćemo ovog ljeta u Puli u hrvatskoj konkurenciji gledati 10 premijera – uz Šuvakov ‘Happy Endings’, to su ‘Broj 55’ Kristijana Milića, ‘Kosac’ Zvonimira Jurića, ‘Most na kraju svijeta’ Branka Ištvančića, ‘Spomenik Majklu Džeksonu’ Darka Lungulova, ‘Svinjari’ Ivana Livakovića, ‘Trebalo bi prošetati psa’ Filipa Peruzovića, ‘Vjetar puše kamo hoće’ Zdravka Mustaća, ‘VLOG’ Brune Pavića i ‘Zagreb Cappuccino’ Vanje Sviličić – te dva naslova koja su već s uspjehom prikazana u zemlji i inozemstvu: ‘Šegrt Hlapić’ Silvija Petranovića, koji je ove godine u domaćim kinima imao preko 140.000 gledatelja, i slovačko-češko-hrvatska koprodukcija ‘Baršunasti teroristi’ Petera Kerekesa, Pavola Pekarčíka i Ivana Ostrochovskog, koja je na 64. Berlinaleu u programu Forum osvojila nagradu publike.

Novost je da o Zlatnim Arenama nacionalnog programa odlučuje žiri u međunarodnom sastavu: glumica Nataša Dorčić, redatelj Antonio Nuić, montažerka Ivana Fumić, bosanskohercegovačka producentica Amra Bakšić Čamo i filmski kritičar The Hollywood Reportera Nick Holdsworth.

Također 12 naslova našlo se u konkurenciji hrvatskog kratkog metra: 6 pola 7 Dalije Dozet, Alke Milana Rukavine i Miroslava Kosanovića, Generalka Jasne Nanut, Ko da to nisi ti Ivana Sikavice, Kokoška Une Gunjak, Kutija Nebojše Slijepčevića, Odvajanje Nine Violić, Poklon predsjednika Nixona Igora Šeregija, Pokraj mene Marte Prus, Pragovi Dijane Mlađenović, Slučajno Tanje Golić i Zajedno Daniela Kušana.

Popratni program donosi retrospektivu islandskog filmaša Fridrika Thora Fridrikssona, koji je ujedno član žirija za međunarodni program, zatim dječji program Pulicu, festivalski novitet Dizalicu – filmove namijenjene tzv. young adult publici te Pulsku kinoteku – izbor Rajka Grlića iz povijesti festivala. On se odlučio za „1965., pulsku godinu koja mu je iznimno bitna“, a zanimljivo je da će pet odabranih naslova igrati na Brijunima.

Pulska arena, najveće kino u Hrvatskoj, kao i svake godine na veliko platno donosi i atraktivne naslove namijenjene najširoj publici, poput filmova 22 Jump Street i nastavka Pixarovog animiranog hita Avioni.

HAVC

Tagged: , , , , , , , , , , , ,