Program 8. Vukovar Film Festivala

‘8. Vukovar film festival / festival podunavskih zemalja osmi put otvara svoja filmska vrata! Festival se održava od 25. do 30. kolovoza i od ove godine dulji je jedan dan (traje šest dana).

Vukovar film festivalNikad bogatiji i atraktivniji program, vjerujemo privući će brojne zaljubljenike u film koji će ove godine moći gledati 81 film na sedam lokacija u bogatih šest dana’, otkrili su organizatori na zagrebačkom predstavljanju u Veslačkom domu.

Podunavska konkurencija donosi pregršt ponajboljih ovogodišnjih naslova dugog i kratkog metra te dokumentaraca. Od dugih filmova iz Konkurencije izdvajaju se dva sjajna Mađara: ‘Bilježnica’ Janosa Szasza (Kristalni globus na Karlyovim Varyima 2013.) te ‘Bijeli Bog’, Kornéla Mundruczoua (Pseća palma glavnim glumcima – psima i Un certain regard na Cannesu 2014.). Dječaci ostavljeni na nemilost opake babe i psi ostavljeni na nemilost ljudi, okosnica su tih sjajnih filmova.

Bogata konkurencija prikazuje i nagrađenog Velikom nagradom žirija u Cannesu 2014. – talijansko-njemački naslov ‘Čuda’, Alice Rohrwacher, priču o malenoj kraljici pčela koja je ujedno i pravi pater familias. Još jedan naslov na koji vrijedi obratiti punu pozornost stiže nagrađen s Berlina 2014. (Nagrada za scenarij te Ekumenski žiri), naslov ‘Križni put’, Dietricha Bruggemanna o djevojčici koja želi postati svetica. Hrvatske boje u Konkurenciji brani izvanredan novi film Kristijana Milića ‘Broj 55’, ovjenčan s čak osam pulskih Zlatnih arena. Redatelji Janos Szasz, Dietrich Bruggemann i Kristijan Milić dolaze u Vukovar predstaviti svoje filmove.

Oni otvaraju goruće aktualnosti, a zovu se dokumentarni filmovi. Iz dokumentarne konkurencije valja izdvojiti (što nikako ne znači da su ostali filmovi slabiji ) nekoliko naslova: ‘Eugenika’ Pavela Štingela koji oživljava pojam eugenike, odnosno ideje poboljšanja ljudske vrste genetskim inženjeringom koje diskriminira sve bolesne i ‘oštećene’ koji se nisu imali prilike roditi potpuno zdravi. Ideja koju su koristile brojne zlikovačke ideologije pretočena je u vrhunski film koji će predstaviti sam redatelj.

S druge strane, o energiji i njezinim trošivim resursima, bavi se film ‘Pod naponom’, Huberta Canavala (također festivalski gost) gdje on postavlja pitanje dokad ćemo se lakonski odnositi prema energiji i njezinim izvorima te kako ćemo je nadomjestiti kada se izvori potroše. Njemački film ‘Veliki muzej’Johannesa Holzhausena govori pak o menadžmentu velikim Umjetničko-povijesnim muzejem u Beču koja prati kuratore dok objašnjavaju muzejske izloške. Mađarski film ‘Overdose – utrka za snom’ Gabora Ferenczyja, govori o nekad vrlo živoj a danas izumrloj tradiciji utrka konja i prati priču nevjerojatno brzog konja kupljenog za sitne novce koji sad pak vrijedi pravo bogatstvo.

Vukovar film festival-pressicaIstiče se i maestralni hrvatski dokumentarac ‘Autofokus’ Borisa Poljaka, koji je nagrađen na Karlovyim Varyima, a govori o prolaznosti vremena i ljepoti koja se krije iz jednog prostog, nimalo uljepšanog, turističkog momenta na brdašcu ispred crkvice kraj Nina gdje je postavljena kamera kao nijemi sudionik vremena.

Popratni program Svijet, koji redovito donosi najrazvikanije filmske svjetske naslove, ove godine prikazuje novi film Andreja Zvjagniceva ‘Levijatan’, Woodyja Allena ‘Čarolija na mjesečini’ te Philippa Noycea ‘Davatelj’.
Oštra paska Putinu u priči o obitelji koju zlostavlja lokalni moćnik u ruskom filmu, lepršava komedija u stilu newyorškog neurotika i sjajna priča o utopijskom svijetu koji ne poznaje ratove, tri su priče koje će sasvim sigurno privući veliki broj gledatelja. Sve su to hrvatske premijere!

Perjanica popratnog programa Europo otvori se, gdje se prikazujeu filmovi iz zemalja slabije audiovizualne produkcije, jest novi film braće Dardenne  ‘Dva dana, jedna noć’ u kojem sjajna Marion Cotillard tumači ženu kojoj je ostao vikend da spasi svoj posao. Kraljeve novije socijalne drame, braću Dardenne prikazat će se također premijerno u Hrvatskoj.

Popratni program Britanski fokus, između ostalih prikazuje novi film Jonathana Glazera ‘Ispod kože’ sa Scarlett Johansson u ulozi vanzemaljske predatorice te izvanredan film Richarda Ayodea ‘Dvojnik’ o paralelnim univerzumima gdje neki antipodi vlastitih ličnosti skupljaju vrhnje ‘našeg’ života. Glavnu ulogu tumači ‘fejsbukovac’ Jesse Esienberg. Tu je i na Sundanceu nagrađeni glazbeni film ‘Bože, pomozi djevojci’, Stuarta Murdocha koji polazi od teze da je glazba najbolji lijek za depresiju.

Također, prikazat će se ‘Retrospektiva’ omiljenog ženskog redatelja Pedra Almodovara s njegovim recentnim naslovima kao i Retrospektiva oskarovke Susanne Bier s njezina tri naslova.

Večernje lokacije gdje će se prikazivati Konkurencija i program Svijet su Terasa agencije za vodne putove i Perivoj dvorca Eltz. Dnevne lokacije su novotvoreni CineStar Vukovar, Dvorana 3 ( Matineje od 10 sati, Britanski fokus od 17 sati, te dokumentarci iz Konkurencije u 19 sati), zatim kino Borovo naselje ( Almodovar, Best of VFF te Europo otvori se), te također nove lokacije u Vinkovcima (Centar znanja – gdje se prikazuje Europskih velikih 5) te Park muzeja Županja gdje se vrte uspješnice Susanne Bier. Tu je i divna dnevna lokacija Vukovarska ada, gdje se prikazuju popratni programi – Viking invazija, Velikih EU 5 te Europo otvori se. Večernje projekcije se naplaćuju simboličnih 15 kuna, dok su sve ostale projekcije besplatne.

VFF / Foto: Dario Njavro

Tagged: , , , , , ,