Program Kreativna Europa

U Muzeju Mimara u Zagrebu 28. siječnja održava se predstavljanje ‘Kreativne Europe’, programa Europske unije kojim se od ove godine objedinjuju europski kulturni i audiovizualni sektori. Bit će iznesen plan za razdoblje od 2014. do 2020. godine te će se predstaviti rezultati hrvatskog sudjelovanja u aktivnostima dosadašnjeg programa ‘Kultura’.Kreativna EuropaOd 2014. godine dosadašnji zasebni programi Europske unije za područje kulture i audiovizualne industrije – Kultura i MEDIA – objedinjeni su pod zajednički krov, u program Kreativna Europa. Sutra će se u zagrebačkom Muzeju Mimara, s početkom u 10.30 sati, održati predstavljanje prve faze Kreativne Europe (2014. – 2020.), zaključivanje programa Kultura 2007. – 2013. te predstavljanje brošure ‘Sedam godina europske Kulture u Hrvatskoj’.

Na predstavljanju će govoriti ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, voditelj Predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj Branko Baričević te predstavnik Europske komisije Marc-Hector Vanderhaegen. Uz njih, svoj osvrt na vrlo pozitivna iskustva u programima Kultura i MEDIA posljednjih godina dat će djelatnici nekoliko kulturnih institucija, Ivan Sršen iz Naklade Sandorf, Ksenija Orelj iz Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, Marina Andree Škop iz Studija Dim te Ivan Kelava, filmski producent.

Što se tiče Hrvatske koja već sedam godina uspješno sudjeluje u oba potprograma, pri Kreativnoj Europi će za pitanja kulture kao i do sada biti nadležno Ministarstvo kulture (Desk Kreativne Europe pri Ministarstvu kulture), a za audiovizualne djelatnosti Hrvatski audiovizualni centar (Desk Kreativne Europe pri Hrvatskom audiovizualnom centru – dosadašnji MEDIA desk Hrvatske). Voditelji deskova, Mladen Špehar i Martina Petrović, predstavit će natječaje u sklopu Kreativne Europe koje je Europski parlament usvojio krajem prosinca i koji imaju rokove za prijavu od ožujka do lipnja ove godine. Što se tiče audiovizualnog sektora, povećan je broj potkategorija unutar kojih zainteresirani mogu prijaviti svoje projekte. U ukupno 14 kategorija Kreativna Europa pružat će potpore za razvoj pojedinačnih projekata, razvoj skupnih projekata, televizijsko prikazivanje, video igre, koprodukcijske fondove, razvoj publike, festivale, automatsku distribuciju, selektivnu distribuciju, prodajne zastupnike, mreže kina, sudjelovanja na sajmovima (jednogodišnje i dvogodišnje aktivnosti) te kontinuirano usavršavanje.

HAVC

Tagged: , , , , , , , , ,