Projekt Okolo: Prva stanica Pjevajuća šuma

Postavljanjem multimedijalne instalacije ‘Singing Forest’, autorskog tandema Ide Blažičko i Alexa Brajkovića, u gornjogradskom Parku Bele IV. je izdanje projekta ‘Okolo’ posvećenog umjetničkom istraživanju grada.Instalaciju ‘Singing Forest’ čine brojna svjetlosno-zvučna tijela skrivena u krošnjama drveća Parka Bele IV. Skulpture zajedno s vjetrom stvaraju jedinstvene melodije i ambijentalne zvukove inspirirane prirodom, dok u večernjim satima poprimaju potpuno novu, svjetlosnu dimenziju.

Dnevni obilazak parka tako pruža ugodno opuštajuće iskustvo u oazi suvremenih zvukova, a večernja šetnja donosi još posebniji doživljaj, naglašen svjetlosnim efektima koji se isprepliću sa zvučnom kulisom.

Nakon uživanja u ‘Pjevajućoj šumi’, ovog vikenda na Gornjem gradu pronađite i nekoliko manjih, ali podjednako zanimljivih instalacija. Zavirite u Klanac Grgura Tepečića i prošećite šarenim stepenicama s potpisom uličnog umjetnika Afrike.

Pomislite ‘Baš je flora’ i na Trgu sv. Marka 9 i Kapucinskim stubama te u Freudenreichovoj 1 i Matoševoj 9 upoznajte neke od najčešćih biljaka koje naseljavaju zidove Zagreba, a koje je izabrala i na poseban način opisala zaljubljenica u floru Luna Džidić.

Po putu pronađite crne mačke Klasje i Zite koje vas gledaju sa zidova restorana Pod gričkim topom i kafića Cinkuš, a ako se sjećate vunenog srca koje je postalo simbolom oporavka Zagreba nakon potresa, doznajte kako je zacijelilo na istom mjestu.

Od subote na adresi Martićeva 7 pogledajte što radi ‘Slikar sunca’, kipara Marka Gašparića i potom odmorite od razgledavanja do sljedećeg tjedna kada vas po gradu očekuju nove ulične igre.

A. M.

Tagged: , , , , ,