Promjena dizajna hrvatske zastave?

U zagrebačkoj galeriji Lauba misle da je stigao trenutak za promjenu dizajna hrvatske zastave. Stoga, od srijede 8. listopada u 18 sati ispred nje će se vioriti zastava. I to ne bilo kakva, već dizajnersko rješenje vizualnog identiteta Hrvatske – Borisa Ljubičića.
Boris Ljubičić-hrvatska zastavaVizualni identitet svake države sadržan je u njezinoj zastavi. Kao što s godinama država razvija, trebao bi se razvijati i njezin vizualni identitet. Stoga se Lauba, hibridan kulturno-umjetnički prostor, prvi odlučio podići prijedlog nove zastave te svoj identitet i ideje odlučuje pokazivati i prenositi pod vizijom zastave i identiteta kakve ih je za Hrvatsku osmislio Boris Ljubičić.

Boris Ljubičić diplomirao je 1968. slikarstvo na Likovnoj akademiji u Zagrebu, te se potom profesionalno usavršavao u Finskoj, Irskoj, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Italiji, Nizozemskoj, Izraelu i Japanu. Prvi značajan projekt koji je napravio bio je vizualni identitet VIII. Mediteranskih igara u Splitu 1979. godine. Znak kojega je dizajnirao Ljubičić – tri bijela kruga uronjena u more, na plavoj podlozi – usvojen je kao trajni simbol za sve mediteranske sportske igre. Njegovi projekti vizualnih identiteta za kulturne institucije s međunarodnim sudjelovanjem i rejtingom kao što su Muzički biennale u Zagrebu, Dubrovačke ljetne igre, Muzej za umjetnost i obrt, Hrvatski muzej naivne umjetnosti, Fundacija Ivana Meštrovića, Muzej grada Vukovara ili Muzejski dokumentacijski centar, samo su jedan od njegovih dijelova dizajnerskog opusa u kulturi. Godine 1988. osniva vlastiti Studio International u Zagrebu. Nakon 1990. posebnose  posvetio velikom i samozatajnom projektu vizualnog identiteta Republike Hrvatske, kao nove države na novoj karti svijeta. Njegov projekt zastave i novca nije realiziran, ali je odigrao veliku ulogu u stvaranju svijesti o hrvatskom vizualnom kodu po kojem se danas Hrvatska u svijetu lako prepoznaje. Njegov koncept dva izmjenična kvadrata je najšire prihvaćen i izvan Hrvatske kao njezino neizdvojivo originalno obilježje.

Lauba

Tagged: , , , , , , ,