Prvi Rab Jazz Festival

U okrilju jednog od naših najljepših otoka, u naručju grada Raba koji je već godinama u samom vrhu turističkih odredišta, ispod četiri znamenita zvonika od 8. do 11. rujna održat će se prvi Rab Jazz Festival.
Rab Jazz FestivalUmjetnički direktor Bruno Mičetić na festival dovodi kremu hrvatske i slovenske jazz scene. Čast otvaranja pripala je džezistu i pijanistu Matiji Dediću, koji će koncertom promovirati album ‘Matija svira Arsena’ s autorskim interpretacijama glazbenih klasika svojeg oca Arsena Dedića

Već sljedeći dan, 9. rujna, na pozornicu će se popeti Zvjezdan Ružić Trio i Bruno Mičetić Trio. Posljednji, treći dan festivala nastupit će Damjan Grbac Gipuja, dok će, kao kruna festivala, na pozornici zasjati kantautorica i jazz pjevačica Elma Burnić sa svojim triom i izvesti posebno pripremljeni program.

U sklopu Rab Jazz Festivala bit će predstavljen i opus fotografija Davora Hrvoja, našega jedinog profesionalnog jazz kritičara, koji već desetljećima promiče jazz. On je fotografskim aparatom dokumentirao atmosferu na pozornicama svjedočeći da jazz nije samo glazba, nego da u sebi utjelovljuje i komponente drugih umjetničkih žanrova poput glume, performansa, plesa, teatra… Portretna fotografija trajna je njegova preokupacija – diskretno se približavajući jazzistu i ne zadirući u sferu privatnosti, stvara dojmljive karakterne portrete markantnih osobnosti. Ovom će prigodom izložiti najuspjelije portrete najvažnijih glazbenika u povijesti hrvatskog i svjetskog jazza.

Kvalitetu i potencijal ovakvog festivala prepoznali su gradonačelnik Nikola Grgurić i Grad Rab, kao i Turistička zajednica grada Raba te brojni sponzori. Suorganizatori festivala su Goran Ćuk i Marin Javoran, u čijim se kultnim objektima – Moderato Caffeu i Banova Beach Baru – upriličuju brojni jazz koncerti i samim time doprinosi raznovrsnosti glazbene ponude otoka. Jazz je tako ušao na mala vrata, no u kratkom roku postao i mainstream glazbenih događanja otoka Raba, i na velika vrata privlači sve veći broj ljubitelja ove posebne glazbe.

P. M.

Tagged: , , , , , , , , , ,