Prvo predstavljanje vinara u Garden Mallu

U zagrebačkoj Dubravi, u Garden Mallu, tvrtka Eno expert organizirala je 1. Sajam vina pod nazivom Wine Garden.
Garden Mall-vinoJedanaest vinarija iz cijele Hrvatske: De Georgiis iz Zadra, PZ Maslina i vino iz Polače, Feravino iz Feričanaca, Citrus iz Lovasa, PP Orahovica iz Orahovice, Vina Rogić iz Iloka, OPG Alenka Behring Milošević iz Đakova, Agro Slavetić iz Jastrebarskog, Vina Perak iz Kutjeva te Podrum Vineda iz Vukosavljevice predstavili su se vinima različitih okusa i godišta. Posjećenost ovog festivala je bila dobra, a mogući veći broj posjetitelja ‘odnijelo’ je prekrasno vrijeme toga dana. Posjetitelji su mogli naslijepo kušati i ocjenjivati vina, a predvečer je sommelier i voditelj programa Mario Meštrović objavio imena pobjednika.

Garden Mall-sireviU kategoriji bijelih vina prvi je bio Traminac vinara Rogića iz Iloka, a među crnim pobjedu je odnio Merlot vinarije De Georgiis iz Zadra – vlasnik Damir Jurjević.

Naravno, bilo je tu i zalogaja za ljubitelje dobre kapljice: sirevi Paške sirane, suhomesnati proizvodi OPG a Matijević iz Suze te pršut iz Vinjerca. Pripremani su tamo i muffini u pećnicama Electroluxa. Ugodnu atmosferu upotpunila je muška klapa Levanda iz Zadra, izvodeći popularne pjesme.

Osim već navedenih nagrađenih vina, De Georgiisa u dobrom svjetlu predstavljaju odlični Shiraz i Chardonnay sur lie. PP Orahovica krupnim koracima grabi u vrh slavonskog vinarstva, a perjanice su im Frankovka, posebno ona iz 2012., i naravno, Silvanac zeleni. Nije samo nova etiketa razlog velikog zanimanja za Orahovičane. Već i u Japanu piju i naručuju nove količine orahovičke zlatne kapljice.

Garden Mall-pršutVinarija Perak u vrlo kratkom roku dokazuje što se sve može postići ako se radi stručno. Graševina i Chardonnay su prvoklasni, čak iz klimatski loše 2014. godine. Graševina je dobila atribuciju vrhunske. Ponovno sam se uvjerio da podrum Vineda iz Vukosavljevice ‘zna što radi’. Za moj ukus Graševina je malo preslatka, ali Chardonnay i Cabernet Sauvignon su odlični. Vjerujem da će i oni u bliskoj budućnosti napraviti veliki iskorak na hrvatskom tržištu.

Bila je tu i PZ Maslina i vino Radoslava Bobanovića i Željka Uzelca. Kušao sam, meni već dobro znane sorte – Crljenak, Merlot i Cabernet Sauvignon. Sve dobro, sve Superiore, kako nazivaju svoja vina na novim etiketama. Ta zadruga na 60-ak hektara uzgaja masline, vinovu lozu, smokve, bajame – Mediteran u malom. Naravno, i svi drugi već nabrojeni vinari i proizvođači hrane (sir, mhmh,sir) zaslužuju pohvale.

Mario MeštrovićTvrtka Eno expert koju predstavljaju Miodrag Hruškar i Krešimir Hren ima novi projekt Eno expert Akademiju, u kojoj nude edukacijske programe za sve ljubitelje vina; od početnih koji tek ulaze u svijet vina (VinoLjubac) do naprednih za poznavatelje vina, osobe u ugostiteljstvu i turizmu te za vinare – pod nazivima Napredni VinoLjubac i 50 nijansi ružičaste.

Sve pohvale dvojcu iz Eno experta koji se odlučio organizirati ovaj prvi sajam. Uvjeren sam da će drugi dogodine, smještan na centralnom mjestu Garden Malla, pregledan i dostupan, izazvati još veći interes.

Tekst i foto: Vjekoslav Madunić

Tagged: , , , , , , , , , ,