PS122: Festival američkog kazališta

Kultni autori i kazališne skupine njujorške downtown scene okupljeni oko teatra Performance Space 122, u sklopu europske turneje ponovno gostuju u Zagrebu, ovaj puta u organizaciji Hrvatskoga narodnog kazališta. Algoritamski mjuzikl ‘Yesterday Tomorrow’ redateljice Annie Dorsen bit će izveden 22. studenoga, dok će 25. i 26. studenoga uslijediti izvedbe koreografskog istraživanja ‘Thank you for coming: Attendance’ koreografkinje i redateljice Faye Driscoll. Program će se održati u Kulturnom centru Travno.
Američko kazalište u Zagrebu-HNK
PS122 već je gotovo 35 godina kultno mjesto američkoga neovisnog teatra koje promiče sve vrste izvedbenih umjetnosti, poput performansa i happeninga te plesa, potiče otvoreni kulturni dijalog te je odavno postalo referentnom točkom inovativne njujorške scene.

Annie Dorsen: ‘Yesterday Tomorrow’
Nedjelja, 22. studenoga, 20 sati
‘Yesterday Tomorrow’ nova je vrsta mjuzikla, suradnja između živih umjetnika i evolucijskih algoritama. U ovom radu živi pjevački zbor u realnom vremenu dobiva algoritamski generiranu partituru da bi stvorili koncert od pjesama, strojeva, gesti, svjetla i prostora. ‘Yesterday Tomorrow’ koristi neku vrstu umjetne inteligencije nadahnute evolucijskim algoritmima koji primjenjuju načela Darwinove prirodne selekcije i mendelijanske genetike da proizvedu jedinstven doživljaj složenosti i nepredvidivosti sadašnjosti u kontrastu s poznatom prošlošću i zamišljenom budućnošću. Ovim novim projektom Annie Dorsen nastavlja razvijati algoritamsko kazalište, računalnu kreativnost i transformacije u realnom vremenu.
Annie Dorsen autorica je i redateljica koja djeluje u različitim područjima, uključujući kazalište, film, ples te, od 2009., algoritamsku izvedbu. Od recentnijih radova, njezin algoritamski projekt o Hamletu ‘A Piece of Work’ ugostili su On the Boards (Seattle), Brooklyn Academy of Music (NYC), Parc de la Villette (Pariz), Next Wave Festival u organizaciji Brooklyn Academy of Music (NYC) i drugi.

Faye Driscoll: ‘Thank you for Coming: Attendance’
Srijeda, 25. i 26.studenoga, 20 sati
U prvom radu njezina novog izvedbenog niza ‘Thank you for Coming: Attendance’ Driscoll publiku vodi u razdraganu i intrigantnu, razuzdanu pustolovinu. Attendance je vješto oblikovano i koreografski razigrano istraživanje koje smekšava granicu između gledatelja i sudionika, pozivajući publiku da se pridruži improviziranoj 75-minutnoj zajednici. U ovoj izvedbi izvođači prolaze kroz vječno promjenjiva stanja tjelesne zapletenosti i prizore iskrivljene familijarnosti, gradeći nova tijela, nove priče i nove načine bivanja oko neprestano stvaranog i reinterpretiranoga grupnog iskustva. Postavljajući izvedbu u intiman oblik kruga, Driscoll stvara intenziviranu realnost promatranja, poziva i međuovisnosti. Dok se publika i izvođači postupno stapaju u jedno, na površinu izbija predivan i kaotičan zajednički identitet, kulminirajući u dinamičnom ritualu akcije i transformacije.
Faye Driscoll koreografkinja je i redateljica, dobitnica nagrade Bessie, koju je The New York Times nazvao ‘zapanjujuće originalnim talentom’. Njezin rad ukorijenjen je u opsesiji problemom da se bude ‘netko’ u svijetu drugih ‘nekih’, i u svim sukobima i komediji koja se rađa u našoj interakciji s drugima. Trenutačno radi na izvedbenom nizu nazvanom ‘Thank you for Coming’ koji u rad uključuje publiku i priziva osjećaj zajedničkog stvaranja.

K. B.

Tagged: , , , , , , , , , , , ,