Pula: Milton Glaser – Crtanje je promišljanje

Izložba jednog od najvećih svjetskih živućih ilustratora i dizajnera Miltona Glasera ‘Crtanje je promišljanje / Drawing is Thinking’, bit će otvorena u četvrtak, 25. veljače (19 sati), u HDLU Istre – Galerija Luka. Reprodukcije 180 radova koje je autor osobno odabrao, kako za svoju posljednju monografiju (Drawing is Thinking), tako i za izložbu istog naziva, svojevrsni su presjek njegove pedesetogodišnje karijere.Milton Glaser-Bob Dylan‘Crtanje je promišljanje / Drawing is Thinking’ dosad je na ovim prostorima bila izložena u Ljubljani, Beogradu, Cetinju, Sarajevu i Zagrebu. Kao popratni program u petak, 26. veljače u jutarnjim satima, učenicima srednjih škola i studentima biti će omogućeno vodstvo kroz izložbu, a u 12 sati će se održati projekcija dokumentarnog filma o životu i djelu autora ‘To Inform and Delight’, iz 2008. godine, redateljice Wendy Keys.

‘Uvijek sam vjerovao da je crtanje najdirektniji način učenja gledanja, tj. promatranja, a možda je upravo sam proces tog učenja ujedno i najvažniji uspjeh koji kao ljudski rod možemo ostvariti.’ (Milton Glaser, 2015., iz zahvale upućene UBU i ŠPUD-u Zagreb).

Organizatori izložbe su UBU – Udruga bivših učenika ŠPUD-a Zagreb, Mirko Ilić Corp. i Organizam, lokalna podrška je Fazan, domaćin je HDLU Istre, a moći će se razgledati do 28. ožujka

Milton Glaser, rođen 1929. godine, pohađao je srednju školu za glazbu i umjetnost u New Yorku, te Cooper Union umjetničku školu, a zatim, zahvaljujući Fulbright stipendiji, Akademiju likovnih umjetnosti u Bologni. Glaser je jedan od osnivača revolucionarnog Pushpin studija otvorenog 1954. godine, pokretač New York Times magazina u suradnji s Clay Felkerom 1968., utemeljitelj Milton Glaser Inc. 1974. te zajedno s Walterom Bernardom osnivač WBMG-a. Kao izuzetno plodan kreator plakata i grafika, izlagao je umjetnička djela širom svijeta. Neke od samostalnih izložbi imao je u Centre Pompidou u Parizu i Muzeju modernih umjetnosti u New Yorku. Njegova djela dio su stalnih postava brojnih muzeja. Radovi ovog renomiranog dizajnera variraju od legendarnog logotipa  I ♥ NY do kompletnih grafika i dekorativnih programa za restorane nekadašnjeg World Trade Center-a u New Yorku. Nagradu za životno djelo, za izuzetno značajan i dugotrajan doprinos dizajnu, primio je 2004. godine od Smithsonian Cooper Hewitt, National Design Museum-a, a 2009. američki predsjednik Barack Obama  dodijelio mu je National Medal of Arts.

I. B.


Milton Glaser-izložba
Više od 500 posjetitelja na izložbi Miltona Glasera
Tagged: , , , , , , , , , , ,