Putnik Robert Koletić prvi gost Borisa Veličana

Robert Koletić, putnik i autor putopisa ‘Knjiga ceste’ (na motoru oko svijeta), pokazao se kao vrlo zanimljiv sugovornik kolege putnika Borisa Veličana. Kroz tribinu na temu ‘Put oko svijeta u 120 dana…’, Koletić je otkrivao nevjerojatne detalje svog putovanja na motociklu, tijekom kojega je prešao 43.000 kilometara.

Boris Veličan i Robert KoletićZgode i nezgode koje su mu se događale tijekom puta publika je imala prilike vidjeti i na brojnim fotografijama na video zidu, a od kojih je svaka nosila svoju posebnu priču. Tako smo, između ostalog, doznali i pojedinosti o Koletićevu susretu s Indijancima koji su u to vrijeme živjeli u rezervatu i koji su ga toplo primili u svoju kuću, da bi tamo otkrio fotografiju njihova pretka čiji lik dugi niz godina ima istetoviran na svom ramenu.

U 120 dana koliko je putovao, Robert Koletić obišao je brojne zemlje na tri kontinenta te bi pronalazio hrvatske korijene i u najzabačenijim krajevima. Mnogi bi ga dočekali srdačno, a neki i ugostili u svojim domovima i pustili ga da krene dalje tek nakon nekoliko dana. Neugodnih iskustava bilo je daleko manje nego ugodnih, poput onog kada ga nisu pustili preko granice u Iran, pa je umjesto toga svojim motociklom otišao u Irak ili kada je osam dana morao čekati da dobije rusku vizu koja mu je trebala za samo jedan dan. O tamošnjim susretima s policajcima koji su svi redom naoružani kalašnjikovima te, blago rečeno, neobičnim metodama koje primjenjuju u kažnjavanju stranaca, i za koje najčešće treba plaćati mito, Robert detaljnije govori u svojoj ‘Knjizi ceste’.

Robert KoletićInače poznat i kao velik humanitarac, Koletić je pokrenuo akciju za Hrvate koji već 700 godina žive u Rumunjskoj te im, uz pomoć prijatelja, poznanika i dobrih ljudi, donirao knjige za knjižnicu koja do tada nije ni postojala.

Gostovanjem Roberta Koletića završena je prva u nizu tribina naziva ‘Kroz svijet putovanja vodi vas Boris Veličan’, a koja će se jednom mjesečno održavati u VBZ-ovom knjižarsko-galerijskom centru Fadil Hadžić na adresi Ilica 13 u Zagrebu.

Renata Cisar

Foto: VBZ

Pročitajte još: Svijet putovanja Borisa Veličana , Hrvoje Jurić – putopisac biciklist

 

Tagged: , , , , , , , , , , , , ,