Putovima Frankopana: Posjetiteljski centar u Kraljevici

Svoja je vrata otvorio posjetiteljski centar kulturne rute ‘Putovima Frankopana’, inspirirane ostavštinom slavne hrvatske obitelji Frankopan. Smješten u jednoj od izvorno sačuvanih prostorija dvorca Nova Kraljevica, ovaj posjetiteljski centar predstavlja prvu postaju povijesnog i kulturološkog putovanja koje poziva na istraživanje bogate materijalne i duhovne baštine Frankopana i Zrinskih.putovima-frankopanaProjekt ‘Putovima Frankopana’ započela je i uspješno vodi Primorsko-goranska županija s ciljem obnove i održivog korištenja frankopanske materijalne i nematerijalne baštine, a želja je stvoriti mrežu inovativnih i visokodoživljajnih kulturnih i turističkih sadržaja utemeljenih na baštini Frankopana. Oni će profilirati kulturno-turističku ponudu, ali i potaknuti ekonomski boljitak mikrosredina. Interpretacijski centri i manifestacije vezane uz rutu utjecat će na smanjenje sezonalnosti turističke i kulturne ponude te omogućiti lokalnom stanovništvu da putem svojih udruga i osobnih poduzetničkih projekata oplemenjuje život u vlastitoj zajednici.

Ruta Frankopana vodi kroz 17 kaštela i tri sakralna kompleksa nanizana od Krka preko Vinodola do Gorskoga kotara. Počevši od Krka to su Kaštel Gradec, Kaštel u Krku i Franjevački samostan na Košljunu. Na području Vinodolske općine ruta nastavlja u Kaštelu Grobnik, Kaštelu Trsat, Kaštelu u Bakru, Starom gradu Hreljinu, Starom gradu Zrinskih u Kraljevici, Dvorcu Nova Kraljevica, Kaštelu Drivenik, Kaštelu Grižane, Pavlinskom samostanu u Crikvenici, Kuli u Bribiru, Kaštelu s kulom Kvadrac u Novom Vinodolskom i Starom gradu Ledenice. A na području Gorskoga kotara nižu se Dvorac Zrinskih u Čabru, Kaštel Zrinskih u Brodu na Kupi, Dvorac Severin, Dvorac Stara Sušica i Manastir Gomirje.

putovima-frankopana-kraljevicaU posjetiteljskom centru Kraljevica ovi kulturni spomenici, zajedno s destinacijama u kojima se nalaze, povezani u suvremeni zemljovid bogate turističke mreže ispletene na ostavštini velikaške obitelji Frankopan. Središnji izložak posjetiteljskoga centra je meandrirajući stol, instalacija koja posjetitelju omogućava uvid u glavne baštinske punktove rute. Služeći se multimedijalnim jezikom, interpretacija se ovdje susreće s originalnim i začudnim umjetničkim animacijama i filmovima. Susret senzibiliteta suvremenih umjetnika sa snažnom povijesnom obiteljskom pričom od hrvatskoga i europskoga značaja čini posjet ovome centru nezaboravnim iskustvom, poticajem za nastavak istraživanja kulturne rute ‘Putovima Frankopana’.

Ovaj centar rezultat je rada autorskoga tima (arhitekata Vinka Penezića i Krešimira Rogine; autorica koncepta stalne izložbe, razvoja sadržaja i interpretacijskih tekstova Dragane Lucije Ratković Aydemir i Ive Klarić iz tvrtke Muze; autora koncepta umjetničkih animacija Ane Hušman i Ivana Marušića Klifa; autora vizualnog identiteta i likovnog postava Mile Marine Burger i Andreja Filetina iz studija Filburg; autora fotografija Domagoja Blaževića; autora glazbene instalacije Ivana Marušića Klifa), uz suradnju s mnogobrojnim stručnjacima iz područja konzervatorstva, restauratorstva, graditeljstva, kulture, povijesti, turizma…

I. K.

Tagged: , , , , , ,