Radost putovanja kroz poeziju i glazbu

O radostima putovanja, susretima s različitim kulturama, ali i mukama koje mogu zadesiti pustolove dok čuče pod šatorom u nekom nepoznatom kutku svijeta, slušali smo na putopisnoj tribini ‘Oda lutalici’ od putopjesnikinje Maje Klarić i predstavnice HomeExchangea za Hrvatsku, Rujane Ljubić.Oda lutalici-galerija LavU zagrebačkoj caffe galeriji Lav održana je putopisna tribina koju je, u sklopu Mjeseca hrvatske knjige, organizirala Udruga Nova stranica Zagreb. Na temu ljubavi prema putovanjima i svemu što nam ona pružaju, uz glazbu flautistice Marte Sesar, moderatorica Vera Vujović razgovarala je s putopjesnikinjom Majom Klarić i predstavnicom HomeExchangea za Hrvatsku i regiju, Rujanom Ljubić.

Rujana Ljubić, Romina Bengez, Vera Vujović i Maja KlarićRijetki su oni koji bi mogli reći da ih putovanja ne zanimaju i da nisu, makar jednom u životu, poželjeli istražiti neki nepoznat dio svijeta i upoznati ljude čiji su običaji, kultura, jezik i navike posve drugačiji od naše. Otkako je svoju pjesmu poslala na jedan natječaj u Trstu, Šibenčanka Maja Klarić upušta se u pustolovine kad god joj se za to pruži prilika i proputovala je mnoge zemlje. Pri tom svoje dojmove i emocije bilježi na papir ili u mobitel, a do sada je objavila dvije zbirke putopisne poezije; ‘Život u ruksaku’ (AGM, 2012.) i ‘Quinta Pitanga’ (V.B.Z., 2013.) za koje je dobila i nekoliko međunarodnih nagrada. Posebno zanimljiv detalj iz njezine biografije hodočasnički je put Camino de Santiago u Španjolskoj, gdje je Maja propješačila gotovo 900 kilometara, i o kojemu je napisala poetski putopis ‘Vrijeme badema’.

Marta SesarO radostima putovanja posjetitelji su mnogo toga imali prilike čuti i od Rujane Ljubić, predstavnice HomeExchangea, najvećeg svjetskog portala koji funkcionira po principu zamjene kuće ili stana s nekom nekretninom u svijetu, u svrhu besplatnog smještaja. Ovakav oblik putovanja i zamjene vrlo je popularan u Europi kao i na ostalim kontinentima, a zadnjih godina sve je popularniji i kod nas te broji gotovo 450 članova. Svojom željom da kamenu roditeljsku kuću na Hvaru zamjeni za neku drugu negdje u stranoj zemlji, Rujana je pretvorila u posao kojim se i danas uspješno bavi i zahvaljujući kojemu je proputovala svijet.

Renata Cisar / Foto: Udruga Nova stranica Zagreb

 

Tagged: , , , , , , , , , , ,