Radost s juga: Makedonska vina Stobi

U Hrvatskoj uglavnom prevladava (na sreću krivo) mišljenje da Makedonija ima samo cjenovno dobra vina o čijoj bi se kvaliteti dalo diskutirati.1-Stobi-Petit VerdotTo i nije čudno s obzirom da su u posljednjih petnaestak godina tržište preplavili jeftini vranci, žilavke i razni makedonski ‘francuzi’, uz neizbježnu kupažu zvanu T’ga za jug, koji su hrvatske vinare nakratko dali u paniku da i oni moraju snižavati cijene ili barem dizati kvalitetu. Razloga za veću paniku ipak nije bilo, jer su makedonska vina, iako je odnos cijena-kvaliteta bio pristojan, teško nalazila put do restorana, zadržavši se uglavnom na policama trgovačkih lanaca. Urbane legende govore da u nekim plavcima ustvari pijemo makedonske vrance, ali to je već druga priča.

3-TapasStvari su se odnedavno počele mijenjati, jer na mala vrata počinju ulaziti vina iz gornjeg doma makedonske vinske scene. Tipični predstavnik je pogolema vinarija Stobi iz Tikveša, koja se sa pet svojih ‘crnjaka’ predstavila u zagrebačkom wine baru Sherry’s. Degustaciju je vodio Nenad Trifunović, bloger poznat kao Vinopija, a da bi se vina još bolje doživjela, pripomogli su vrsni tapasi iz Pinkleca posluživani u pravilnim razmacima.

2-Stobi-AmintaNovinarima su ponuđeni na kušanje: Petit Verdot 2011 (po francuski: mali zeleni), Aminta 2011 i 2009 (vranac, cabernet sauvignon, merlot), Vranec Veritas 2011 i Merlot 2011. Vina sve bolja od boljeg, pokazatelj da T’ga za jug i slične tekućine zaista pripadaju prošlosti i imaju samo nostalgičnu vrijednost. Ove ‘radosti s juga’ tek se probijaju na hrvatsko tržište: samo se Aminta 2011 može nabaviti u dućanima, a Vranec Veritas 2011 nalazi se na vinskoj karti tek nekoliko zagrebačkih restorana. Nadajmo se kako će se to uskoro promijeniti nabolje.

Вина доволно уникатни да го задоволат и наjпребирливиот вкус, а толку едноставни за секој да ги посака.

Tako kažu u vinariji Stobi o svojim vinima. Tko razumije, shvatit će!

Mustafa Topčagić / Foto: Julio Frangen

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , ,