Răzvan Rădulescu: Rumunjski novi val

Naklada Ljevak će u utorak 28. listopada (19 sati) predstaviti knjigu ‘Život i djelo Ilije Cazanea’ rumunjskog pisca Răzvana Rădulescua. Promocija će se održati u zagrebačkom cafeu U dvorištu, uz autora, predstavljače Gorana Čolakhodžića (prevoditelj) i Ognjena Sviličića (scenarist, pisac i redatelj) te moderatoricu Ivanu Simić Bodrožić.
Razvan Radulescu
Răzvan Rădulescu rođen je 1969. godine. Svoj je književni debi ostvario kao jedan od autora u antologiji ‘Obiteljski portret’ (1995.). Njegov je roman ‘Život i djelo Ilije Cazanea’ (1997.) osvojio nagradu Društva rumunjskih pisaca, a roman ‘Teodozije Mali’ nagradu EU za književnost 2011. godine. Rădulescu je i jedan od najuglednijih rumunjskih filmskih scenarista – predvodnik i ključni scenarist tzv. postrevolucionarne rumunjske kinematografije ili rumunjskog novog vala – te pripada najuspješnijoj generaciji rumunjskih filmskih autora čiji su filmovi obilježili posljednje desetljeće na međunarodnoj filmskoj sceni (‘Smrt gospodina Lazarescua’, ‘Prije svega’, ‘Felicia’, ‘Roba i lova’…).

Zbog svog neobičnog dara, uzgajanja ogromnih rajčica, beznačajan individualac Ilija Cazane nađe se pod istragom sigurnosnih službi. Završava u zatvoru, a nakon što ga puste, slučajno ga pregazi kamion. Priča ostaje na leđima sina koji je naslijedio njegov šarm, a za malenog se posebno počinje zanimati inspektor koji je pritvorio oca. Inspektor, kao predstavnik represivnog sistema sa ‘sjajnom’ budućnosti pred sobom, počinje sumnjati u vrijednosti koje zastupa…
Ova neobična priča sjajno oslikava rumunjsko društvo 1960-ih koje je dobrim dijelom utemeljeno na naivnosti, uzaludnim nadanjima, ljudima koje je stvorio sistem i njegovim žrtvama. Osim političke dimenzije, ovaj roman je suptilna meditacija o ljudskosti, ironičan pogled na nedavnu prošlost. Iako piše o tragediji priča je sjajno izbalansirama elementima finog humora i prepuna značenja.

Odnos ideologije i humora posebno je značajna tema, pogotovo u društvima u kojima su se desetljećima ideologije smjenjivale i za sobom ostavljale izokrenute vrijednosti. Stvarnost prevedena u grotesku koja se može podnijeti jedino posredstvom humora bit će tema o kojoj ćemo razgovarati s autorom i gostima na tribini.

Nakon promocije bit će prikazan autorov film ‘Pozicija djeteta’, koji je 2013. godine na Berlinaleu osvojio Zlatnog medvjeda.
Pokušavajući kontrolirati život svog odraslog sina koji je suočen s optužbom za ubojstvo dječaka, imućna žena, pripadnica ‘elite’ rumunjskog društva, počinje se koristiti svim mogućim emocionalnim i društvenim manipulacijama kako bi ga spasila od zatvora. Kroz odnos sina i majke tematizira se osjećaj gubitka, udaljenosti roditelja i djeteta, izbora između roditeljskog nagona i osjećaja dužnosti. Vrlo delikatno prikazan je društveni sustav premrežen korupcijom i kriminalom, nezdravim odnosima čija patologija dolazi do izražaja u rubnim situacijama pred najvažnijm pitanjima života i smrti.

N. L.

 

Tagged: , , , , , , , , ,