RCR arhitekti u Oris Kući arhitekture

U ponedjeljak, 9. studenoga u zagrebačkoj Oris Kući arhitekture otvara se izložba projekata RCR arhitekata.
RCR arhitektiRCR arhitekti (Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta) projektantski su kolektiv osnovan 1987., iz čijeg ureda u rodnom Olotu, gradiću nadomak Barcelona, izlaze projekti koji su dostigli kultni status u krugovima arhitekata, ali i korisnika njihovih prostora. Od suptilnog kupališnog paviljona u Olotu, preko fascinantnog restorana Les Cols, koji svojom atmosferom privlači brojne zaljubljenike u arhitekturu, pa do najnovijeg Muzeja Soulages u Francuskoj, njihovi projekti očaravaju svojim spojem bajkovitih koncepata i suvremenih materijala.

Dobitnici su Državne nagrade za arhitekturu u Kataloniji 2005. godine, od 2008. godine su Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres of the République Française, počasni članovi Američkog instituta arhitekture (AIA) od 2010. godine, a nedavno su dobili međunarodnu nagradu Belgijska nagrada za građenje 2011. Od 1989. godine su savjetnici za arhitekturu u nacionalnom parku u vulkanskoj zoni La Garrotxa, a tijekom svojih karijera su podučavali urbanizam (1989.-2001, Vilalta) i studijske projekte (1992.-2004., Pigem). Pobijedili su na brojnim međunarodnim natječajima (u posljednje vrijeme to su: Waalsekrook Mediatec u Belgiji, Muzej Soulages u Francuskoj, krematorij Hofheide u Belgiji i zaljev The Edge Business Bay u Dubaiju). Dobitnici su različitih priznanja za svoj rad (najvažnije je da su dva puta bili finalisti za nagradu Mies Van der Rohe Europske unije). Nekoliko njihovih radova izlagano je u galerijama kao što je TOTO Galerija MA (izložba Global Ends). Osim toga, njihovi su radovi objavljivani u značajnim časopisima o arhitekturi, kao što je AV, broj 137 ili El Croquis, broj 138. (V), RCR Arquitectes 2003–2007 Los atributos de la naturaleza, RCR by 3C Design, Korea.

Na izložbi, koja će u Oris Kući arhitekture biti održana od 9. studenog do 22. studenog, predstavit će svoje projekte preko atmosferičnih fotografija. Ulaz je slobodan za sve posjetitelje.

I. S.


Dani Orisa
Dani Orisa 15
Tagged: , , , , , , , , , , , , ,