Regionalne kuharske zvijezde u Zagrebu

Regionalna kuharska elita okupit će se u zagrebačkoj City Plazi kako bi po prvi puta kreirali zajedničku večeru koja će po svemu biti jedinstvena. Vodeći chefovi regije na taj će način obilježiti 20 godišnju obljetnicu kompanije Kotanyi u Hrvatskoj.Sva jela biti će, naravno, začinjena vrhunskim začinima, a potpisat će je zvučna imena renomiranih chefova poput Hrvoja Zirojevića, Ivana Pažanina, Brace Sanjina, Davida Skoke, Dragana Jovanovića, Ljubiše Stojanovića i Uroša Uroševića. Uz mentorstvo legende kuharstva Steve Karapanže priliku da bude u ovom izabranom društvu dobit će i jedan još neafirmirani, ali vrlo talentirani mladi kuhar Edin Karančić. Za Grill Party odgovoran je jedan od najboljih chefova iz Sarajeva, Nermin Hodžić. Svaki od njih kreirat će jedno jelo kojim će u fuziji s drugima i začinima predstaviti jedinstvenu večeru za ljubitelje vrhunske hrane.

Stevo Karapandža, rođeni Karlovčanin, jedan je od najpoznatijih chefova s naših prostora. Svoju karijeru započeo je u zagrebačkom hotelu Esplanade, zatim u hotelu Intercontinental gdje je sa svoje 24. godine postao šefom kuhinje. U Londonu je godinu dana radio u prestižnom hotelu Savoy. Popis gradova u kojim je ostavio trag uključuje Tel Aviv, Beograd, Beč, Budimpeštu, kao i Italiju te Švicarsku. Vrhunski chef sa svojim je timom kuhao za Tita, Franka Sinatru i mnoge svjetske zvijezde, a 1998. godine sa suprugom i djecom otvorio je vlastiti restoran Sonne.

Hrvoje Zirojević jedan je od najboljih hrvatskih chefova i autoritet domaće gastronomije. Uz vođenje jednog od najpoznatijih restorana Laganini na Palmižani, ovaj svestrani gastro umjetnik je i predavač koji na opatijskom Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu mlade podučava stvaranju prave gastro čarolije.

Ivan Pažanin još je kao tinejdžer postao ljubitelj pripreme hrane te je već za vrijeme školovanja napravio prve kulinarske korake. U želji da proširi i usavrši svoje kulinarsko umijeće, iz rodnog Splita ubrzo se preselio u inozemstvo gdje je specijalizirao mediteransku, francusku i talijansku kuhinju. Impresivna lista Ivanovih klijenata sastoji se od timova Formule 1, članova kraljevske obitelji, pa sve do filmskih zvijezda.

Braco Sanjin slovi za majstora kuhara prvog reda, a jedan je od utemeljitelja Saveza kuhara mediteranskih i europskih regija te sudionik brojnih projekata vezanih uz promociju hrvatske gastronomije.

David Skoko jedan je od modernih velikana domaće gastronomije i veliki ljubitelj pecanja. Za sebe kaže da je prvo ribar, pa tek onda ugostitelj. Njegova čuvena konoba Batelina u Istri, koju vodi s roditeljima, postala je svjetska senzacija zbog koje ljudi putuju iz svih dijelova Europe te dobila titulu najboljeg ribljeg restorana u Hrvatskoj. U svojoj konobi ugostio je i renomiranog chefa i putopisca Anthonyja Bourdaina.

Uroš Urošević prvi je kuhar iz Srbije koji je član najelitnijeg kulinarskog udruženja – Svjetsko društvo Masterchef iz Londona. Međunarodni je gastronomski sudac s licencom WACS (Svjetska asocijacija kuhara).

Edin Karančić je talentirani mladi kuhar iz Vinkovaca, koji je od svoje trinaeste godine u kuhinji. Svoj rad usavršava uz mentorstvo kulinarske legende Steve Karapandže, uz kojeg će kuhati  i na nadolazećem zagrebačkom gastro spektaklu.

‘Kuhati s inspiracijom-živjeti sa strašću’ – misija je tvrtke koja upravo ovom večerom obilježava 20 godina postojanja u Hrvatskoj i 137 godina dugu obiteljsku tradiciju. Stoljetnu gastro bajku započeo je Mađar Janos Kotanyi koji je došavši u Beč, zahvaljujući izuzetnoj kvaliteti paprike, postao ekskluzivni dobavljač carskog dvora. Tvrtka se iz Austrije počela širiti prije tridesetak godina, a danas svoju rapsodiju za nepce nudi u čak 20 zemalja od Europe do Kine i Brazila.

A. N.

Tagged: , , , , , , ,