Remake kultne Pljuske na daskama Kerempuha

Urnebesna komedija, koja pruža glumački poligon za ostvarenje sočnih i kreativno neodoljivih uloga, na daske zagrebačkog kazališta Kerempuh vraća se u režiji Željka Königsknechta.

Premijera je u nedjelju, 7. travnja, a pretpremijerne izvedbe su u petak, 5. travnja i subotu, 6. travnja. U predstavi igraju Željko Königsknecht, Elizabeta Kukić, Dražen Čuček, Luka Petrušić i Damir Poljičak.

Kao loptica koja nabuja u smrtonosnu lavinu ili zamah leptirovih krila koji uzrokuje tsunami, ova priča pokazuje i dokazuje u kakvim se dimenzijama i s kakvim posljedicama može razmahati jedan banalni pravopisni nesporazum. Kako su jezik i govor u samim temeljima svake države te su neposredni odraz njezine snage i moći, nije nikakvo čudo da s pravopisa u kratkom roku, stižemo do samog političkog vrha u kojem se ismijavaju apsurdi i žilavosti zastarjelog državničkog aparata.

Željko Königsknecht, nakon dugih 40 godina rada u matičnom kazalištu, u koje je došao na poziv osnivača i jednog od naših najvećih komediografa Fadila Hadžića, nakon svih odigranih uloga u tome istome Jazavcu, odnosno Kerempuhu, odlučuje se napraviti remake legendarne predstave ‘Pljuska’, za koju kaže da mu je ostala u sjećanju kao jedna od najdražih u karijeri.

Ova predstava ima za cilj, kao i svaka komedija, zabaviti i nasmijati publiku, ali je ujedno i nostalgično podsjetiti na staru predstavu, na ‘stari’ autorski tim kojeg su činili: Vinko Brešan, Velimir Domitrović, Đurđa Janeš, Blaženka Kovač, Zvonimir Presečki i Zvonko Benić. I, naravno, nikada zaboravljene, pokojne, kolege: Kikija Kapora, Zvonimira Torjanca i Vlatka Dulića – Lalu. Svima njima, posvećena je ova nostalgična komedija.

D. K. / Foto: Promo


Tagged: , , , , , , , ,