Postoji li jelo koje bolje spaja tradiciju, jednostavnost i osjećaj doma od zagorskih štrukli?
Malo toga u hrvatskoj gastronomiji ima toliku moć okupljanja i nostalgije kao ova skromna, a veličanstvena delicija.
Od utorka, 14. listopada, štrukli ponovo preuzimaju glavnu riječ jer u zagrebačkoj gastro oazi Botanist počinje ‘Tjedan zagorskih štrukli’, posvećen upravo tom jelu koje već generacijama simbolizira toplinu doma, umijeće domaćih ruku i okuse djetinjstva.
Zagorski štrukli tradicionalno su i autohtono jelo s područja Hrvatskog zagorja i Zagreba, a pripremaju se od finog, ručno rađenog tijesta i nadjeva od jaja i svježeg domaćeg sira. Jednostavni, a raskošni, štrukli su pravo blago domaće kuhinje. Mogu biti kuhani, zapečeni, slani ili slatki, svaki zalogaj donosi novu nijansu poznatog okusa. Zato ne čudi da ih jednako vole i gurmani i oni koji se samo žele nakratko vratiti u okrilje tradicije.
Inspirirani upravo tom toplinom i pričom o domaćem zalogaju, tim Botanista odlučio je štruklima posvetiti čitav tjedan. Od 14. do 19. listopada trajat će prvi ‘Tjedan zagorskih štrukli’, gastronomsko slavlje koje će oduševiti ljubitelje domaće kuhinje i jesenskih užitaka. Jer jesen je, složit će se svi hedonisti, savršeno vrijeme za bezbrižno uživanje u kaloričnim, utješnim jelima dok vani pada lišće.
Na meniju će se tih dana naći prava mala rapsodija štrukli – zapečeni štrukli, štruklova juha, domaća bučnica, kuhani štrukli s prezlama i kiselim vrhnjem, ali i slatke varijante koje će osvojiti i one koji inače ne posežu za desertom: štrukli sa šumskim voćem, kupinama, medom i dunjom.
Svako jelo osmišljeno je s idejom da spoji tradicionalne recepte, svježe domaće sastojke i dozu kreativnosti koja starim okusima daje novi život.
U ovom zagrebačkom gastro kutku, poznatom po svojoj zelenoj oazi i opuštenoj atmosferi daleko od gradske vreve, stari su recepti pronašli svoj suvremeni oblik. Posjetitelji mogu birati hoće li svoje štrukle kušati za ručak, večeru ili kao slatki predah uz kavu i desert, ali jedno je sigurno, svaki će zalogaj biti mali povratak u prošlost, ispunjen mirisom domaćeg tijesta, toplinom pećnice i blagom kiselošću svježeg sira.
Stoga ne propustite ‘Tjedan zagorskih štrukli’ i dopustite da vas ovaj klasik domaće kuhinje podsjeti na to koliko je lijepo i ukusno zadržati povezanost s tradicijom. Jer ponekad, sve što trebamo za sreću je tanjur toplih, zapečenih štrukli i miran jesenski dan.
A. N. / Foto: Rene Karaman