Riječ po riječ Inoslava Beškera

Predstavljanje knjige ‘Riječ po riječ’ Inoslava Beškera u održat će se u zagrebačkoj knjižari Hoću knjigu u četvrtak, 24. listopada (19.30 sati). Na promociji će uz autora o knjizi govoriti sociolingvist Ivo Žanić, urednik u Jutarnjem listu Ivica Buljan i urednica Adriana Piteša.Ideja je bila naoko jednostavna: odabrati i objasniti značenje riječi vezanih uz dnevne događaje, a potom ta objašnjenja – pazeći da budu stručna, zanimljiva te poštujući ritam i rokove dnevnih novina – objaviti u rubrici ‘Riječ dana’. Zadovoljavajući sve te uvjete, od 2009. na stranicama Jutarnjeg lista izlazi jedinstveni etimološki rječnik koji piše Inoslav Bešker.

Izbor pojmova sabranih u knjizi ‘Riječ po riječ’ zorno pokazuje zašto su postile Inoslava Beškera postale nezaobilazno štivo mnogih. Među njima su npr. bitva i kerempuh za koje nalazi nove etimologije. Objašnjavajući raznorodne pojmove kao što su alternativne činjenice, pizdun, obiteljsko nasilje, Herceg-Bosna, linč, čežnja, Manhattan na Savi, genocid, Bleiburg, picigin, populist, zlo… Bešker u njima demonstrira svu raskoš svog fascinantnog, eruditskog znanja i ljepotu svog jezika i stila.

Riječi koje diktira svakodnevica obrađuje kao izvanserijski autor i znanstvenik, zafrkant, ali i čovjek koji ne može i ne želi sakriti emocije koje u njemu budi svijet koji ga okružuje: od bijesa i rezignacije do ushita nad onim najboljim što čini čovjeka. A zahvaljujući takvom pristupu, Riječ po riječ čita se kao sjajna znanstvena knjiga, vrhunsko novinarstvo, ali i nekonvencionalna, uzbudljiva kronika naših dana.

Inoslav Bešker rođen je 1950. u Zagrebu gdje je diplomirao sociologiju (kao B predmet) i magistrirao novinarstvo, a na Sveučilištu u Milanu doktorirao je poredbenu slavistiku. Znanstveni je savjetnik u filologiji, viši znanstveni suradnik u informacijskim i komunikacijskim znanostima. Novinar je od 1967., a dopisnik iz Rima od 1989. godine. Profesor je južnoslavenskih jezika i književnosti u Italiji 1996.-2013. (L’Orientale u Napulju, La Sapienza u Rimu, Alma mater u Bologni), a slavenskih književnosti i kroatistike u Hrvatskoj od 2009. (naslovni redoviti profesor na Sveučilištu u Splitu od 2013.) te profesor komunikacijskih znanosti na Sveučilištu u Dubrovniku. Sudjelovao je na brojnim međunarodnim znanstvenim skupovima. Kodirektor je Međunarodne konferencije o novinarstvu i informacijskoj tehnologiji u Dubrovniku (IUC).
Objavio je znanstvene knjige i ine radove u svakome od svojih znanstvenih područja. Dobitnik je više nagrada, među kojima su Kiklop (za Filološke dvoumice), Otokar Keršovani (za životno djelo u novinarstvu), Otto von Habsburg i Joško Kulušić (za promicanje ljudskih prava)…

H. K.

Tagged: , , , , , , , , , , ,