Rijeka dubrovačka: Glazbeno-scenski kolaž Renesansni vrt

Brojna je publika imala priliku prošetati dijelom perivoja koji okružuje Ljetnikovac Bunić-Kaboga u Rijeci dubrovačkoj za scenskoga kolaža ‘Renesansni vrt’, čiji koncept i umjetničko vodstvo potpisuje Ivana Jelača, režiju Frana Marija Vranković, a kostime Duška Nešić Dražić.Renesansni vrtKroz ulogu gospodskog vrtlara Marojica Bijelića dočaran je nekadašnji bogati društveni i kulturni život ovoga ljetnikovca, u kojem su se okupljali humanisti, filozofi, slikari, književnici i glazbenici, a među njima i Ivo Vojnović. U perivoju su zasvirale i vile, članice komornog ansambla udruge Sve ostalo je glazba – flautistica Andrea Dizdar, klarinetistica Vedrana Dizdar i violinistica Ana Dražinić – a u samome ljetnikovcu priključile su im se violončelistica Nastasja Palčok te pijanistica Ivana Jelača.

Na programu su bila isključivo djela hrvatskih skladatelja, čime se pokazala ljepota i raznolikost djela iz naše glazbene baštine, a koja se rijetko izvode, poput Dijaloga flautu i klarinet Iva Lhotka-Kalinskog, Concertina in modo antico Borisa Papandopula, te ostalih izvedenih skladbi Blagoja Berse, Božidara Kunca, Antuna Sorkočevića, Dore Pejačević, Rudolfa Matza, Adalberta Markovića i Frana Lhotke.

Vile u TrstenomGlazbu su popratile projekcije video snimki rijeke Omble, Ljetnikovca Bunić-Kaboga te Arboretuma u Trstenom, koje je snimila Frana Marija Vranković uz naraciju Sebastijana Vukosavića, te fotografijame Katarine Karakaš Spiroski. Publika, koja je uz sjedeća, popunila i sva stajaća mjesta, te sjedila na podu u prolazu, izvođače je na kraju glazbeno-scenskog kolaža vratila na poklon čak četiri puta.

Glazbeno-scenski kolaž ‘Renesansni vrt’ nastavak je ciklusa ‘Perivoj od muzike’, koji već treću godinu zaredom realizira udruga Sve ostalo je glazba u suradnji s Fondacijom Caboga Stiftung.

A. M. / Foto: Katarina Karakaš Spiroski

Tagged: , , , , , , , , , ,