Rijeka: Književnost, glazba i dobra spiza porinuli 11. Vrisak

Svečanost otvorenja 11. riječkog sajma knjiga i festivala autora održana je na Botelu Marina u riječkoj luci. Ceremoniju otvorenja glazbom su pratili Vava & Turisti, odnosno bivši Lauferov gitarist Vlado Simcich Vava i glazbeni sastav Turisti, koji predvodi Iva Močibob.Čitajući pjesme raznih pjesnika, Vojo Šiljak, voditelj programa otvorenja, pozivao je govornike da se obrate prisutnima. Ovim povodom direktor festivala Zoran Simić govor je započeo citirajući stihove pjesme ‘Troje’ riječke rock skupine Xenia. S obzirom na to da Rijeka obilježava i 40 godina punka, zahvalio je svima koji podržavaju festival i bez čije se pomoći ne bi mogao održati.

Vava & Turisti

Umjetnički direktor Vriska i glavni urednik VBZ-a Drago Glamuzina osvrnuo se na okosnicu programa, odnosno program ‘Čemu pjesnici u oskudno doba’ te ‘Publicistički periskop’ i najavio autore koji ih predvode, među kojima su škotski povjesničar i književnik Neal Ascherson te kontroverzni njemački povjesničar Norman Ohler, slovenska sociologinja Ana Ješe Perković, zagrebački sociolog Dražen Lalić, kazalištarac Duško Ljuština, književni kritičar Zdravko Zima i publicist Igor Mandić, pjesnički klasici Irena Vrkljan i Mile Stojić te pjesnici Marko Pogačar, Tomica Bajsić i Dražen Cuculić. Istaknuo je kako je osnovna intencija festivala ‘srušiti’ rampu između pozornice i publike. Stoga se Vrisku pridružio i popularni zagrebački program G-točka, glazbeno-umjetnički program u sklopu kojeg će u Rijeci Ivan Jozić i Vladimir Šagadin razgovarati s Romanom Simićem, Filipom Šovagovićem i Goranom Bogdanom uz glazbeni nastup Filipa Šovagovića i benda. Osim toga Rijeka će kao Europska prijestolnica kulture gostovati na Vrisku te predstaviti autore – sudionike njihovih književnih rezidencija, među kojima su Daša Drndić, Bekim Sejranović, Robert Perišić, Dorta Jagić, Enver Krivac i Tea Tulić.

Direktor VBZ-a, Mladen Zatezalo, proglasio je festival otvorenim te najavio dodjelu 14. VBZ-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman godine, koja će se prvi put održati u sklopu manifestacije. Dodjela će se održati u srijedu, 16. svibnja (20 sati) u Guvernerovoj palači uz glazbene goste White on White.

Atmosfera na brodu Marina

Književnici koji su uveličali svečanost otvorenja bili su Ana Cecilija Prenz Kopušar, argentinsko-talijanska spisateljica, koja će predstaviti roman ‘Preko reke, na biciklu’ te Zoran Ferić, predsjednik Hrvatskog društva pisaca, koji se nakon otvorenja, uz kolegu Nikolu Petkovića pobrinuo za dobru atmosferu na brodu Marina te kroz poseban program ‘Gastronomsko-književni klasici kuhaju za vas’ pripremao gastro-specijalitete. Na kraju programa otvorenja, prisutnima se obratio riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, koji je istaknuo važnost festivala Vrisak i dugogodišnju suradnju koju ostvaruje s Gradom Rijeka.Devet festivalskih dana obilježit će bogat literarni program i brojni domaći i inozemni gosti. Jedanaesti Vrisak održavat će se sve do ponedjeljka, 21. svibnja na različitim lokacijama u Rijeci, dok će se manji dio programa održati i na Malom Lošinju. Sajamski dio Festivala ostaje otvoren sve do kraja svibnja te nudi knjige domaćih i stranih izdavača po sniženim cijenama čak do 80 posto popusta.

Nikola Petković

U književnom ‘Fokusu’ predstavit će se pisci Aleš Šteger iz Ljubljane, Selvedin Avdić iz Zenice, argentinsko-talijanska spisateljica Ana Cecilia Prenz Kopušar, Emir Imamović Pirke, Daša Drndić, Boba Đuderija i posljednji dobitnik NIN-ove nagrade Dejan Atanacković.

Program ‘Forza Rijeka’ donosi razgovore s Vladom Simcichem Vavom, utemeljiteljem neformalne riječke književne skupine Ri Lit te Dunjom Matić, koja će predstaviti svoji debitantski roman.

Vrisak ima novi program posvećen devetoj umjetnosti ‘Strip na sunce’ u sklopu kojeg će Vladimir Šagadin, dizajner, novinar i izdavač stripova, razgovarati s legendama stripa Darkom Macanom i Štefom Bartolićem.

Nisu zaboravljeni niti najmlađi čitatelji, a u programu ‘Vrisak Junior’ predstavit će se knjige Ljiljane Došen, Romana Simića i Manuela Šumberca, Krste Skazlića i Eugena Slavika te Maura Lachovica i Petra Kapovića Vidmara.

I. M. / Foto: Tanja Kanazir


Tagged: , , , , , , , , , , ,