Rijeka: Ljeto u prijestolnici

Nakon Ljeta na Gradini, Riječkih ljetnih noći i niza drugih manifestacija kroz koje su posljednjih godina u ljetnim mjesecima riječki trgovi i ulice postajali pozornice i mjesta dobre zabave, u osmišljavanje ljetnih događanja intenzivnije se uključuje i Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.Od polovice lipnja do polovice rujna u Rijeci će se, naime, održati Ljeto u prijestolnici, skup događanja koji objedinjuje već poznate riječke ljetne manifestacije ali i donosi brojne nove festivale, koncerte, filmske projekcije, predstave, izložbe, preformanse i edukacije. Najavili su to na konferenciji za medije gradonačelnik Vojko Obersnel, direktorica TD Rijeka 2020 Emina Višnić, koordinatorica programskog pravca Dječja kuća Rijeke 2020 Jelena Milić i voditeljica programskog pravca Kuhinja Lela Vujanić.

‘Posljednjih nekoliko godina povećava se broj ljetnih događanja namijenjenih Riječanima i turistima pa tako već neko vrijeme postoji i inicijativa da se ona objedine pod jednim nazivnikom. Taj smo nazivnik pronašli u projektu Europske prijestolnice kulture kojim se intenzivno pripremamo za 2020. godinu, ali i koji uključuje niz predprograma. U tom kontekstu, osmišljeno je Ljeto u prijestolnici, u koje smo uključili i neke već postojeće programe i partnere kao što su Riječke ljetne noći u organizaciji HNK Ivana pl. Zajca (28.6.-18. 7.), Ljeto na Gradini (7.7.-2. 9.), Ljetno Art-kino (15.6.-27. 7.) i Ljetna škola Centra za napredne studije jugoistočne Europe Sveučilišta u Rijeci (18.6.-22.6.), ali i neke nove programe’, kazao je Vojko Obersnel.

U kreiranju i organizaciji programa sudjeluje 40-ak programskih i projektnih partnera, pa je Emina Višnić sa zadovoljstvom pozvala na ‘cjeloljetno druženje uz kulturu’ koje će se, zahvaljujući njima i prije svega Gradu Rijeci kao nositelju titule Europske prijestolnice kulture, održavati na brojnim riječkim lokacijama.

‘Ovog nam je ljeta u fokusu područje Delte, dakle ova zgrada na adresi Delta 5, Exportdrvo i razne druge lokacije obuhvaćene programskim pravcem Slatko i slano, na kojem se slatka voda Rječine miješa s morem. Pritom nam je važan partner i Lučka uprava Rijeka koja nam je na korištenje ustupila lokacija koje nisu uobičajene za ove svrhe, a što dodatno pridonosi atraktivnosti programa’, kazala je Višnić.

Prvo događanje Ljeta u prijestolnici očekuje nas već u petak, 15. lipnja (21.30 sati), kad će se održati prvi koncert u sklopu novog glazbenog Ciklusa Furioza, koncert Punčki, na adresi Delta 5. Prije koncerta na istoj će se lokaciji održati i druženje sa stanarima ove riječke zgrade uz gastronomski program, a sve pod nazivom Delta otvoreno.

U lipnju nas, povodom obilježavanja Dana antifašističke borbe, 23. lipnja na Titovu trgu očekuje i glazbeni program Zbor crvene Rijeke, a 26. lipnja. na Bazenima Kantrida kazališni performans ‘Welcome’ koji šalje snažnu poruku o izbjegličkoj krizi.

Od 27. lipnja do 8. srpnja na raznim riječkim lokacijama održat će se drugo izdanje Festivala Tobogan – aktivne ferije za djecu koji Rijeka 2020 organizira zajedno s Art-kinom, Gradskom knjižnicom Rijeka, Gradskim kazalištem lutaka Rijeka, MMSU-om i Vijećem mladih Benčić, a koje će atraktivno otvorenje uz ‘invaziju insekata’ imati 27. lipnja (20 sati) na potezu od Trga 128. brigade Hrvatske vojske do Exportdrva.

Od 29. lipnja do 15. srpnja na riječkim će se javnim prostorima održati serija umjetničkih intervencija Spajalica a 20. srpnja počinje 2. Bijenale industrijske umjetnosti koje će u Labinu, Raši, Puli, Vodnjanu i riječkom MMSU-u predstaviti više od 20 domaćih i međunarodnih suvremenih umjetnika i umjetnica. Rijeka će od 21. srpnja biti i domaćin EASA-e, najznačajnijeg međunarodnog okupljanja mladih arhitekata, dok 27. i 28. srpnja Ex Port Delta i Torpedo ugošćuju novi glazbeni festival, Sailor Sweet&Salt Festival, u organizaciji Kluba ljubitelja buke.

U najtoplijem ljetnom mjesecu, kolovozu, očekuju nas dva iznimna glazbena događanja: koncert Chelsea Wolfe & Brutusa 1. kolovoza na Trsatskoj gradini i koncert poznatog americana benda Calexico 13. kolovoza u Exportdrvu, uz predgrupu My Buddy Moose. Ljeto u prijestolnici završit će drugim izdanjem festivala glazbe i gastronomije Porto Etno, 7. i 8. rujna u Exportdrvu, nastupom brojnih svjetskih etno-jazz glazbenika i uz gastro-program brojnih nacionalnih manjina i društava prijateljstva s područja Rijeke i Primorsko-goranske županije.

J. A.Tagged: , , , , , , , , , ,