Rijeka: Osnažena Kino mreža

Članovi Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača koji su se posljednja tri dana družili u Rijeci, na prvom Sajmu filma u organizaciji Mreže, Hrvatskog audiovizualnog centra i riječkog Art-kina, otvorili su niz tema, razmijenili znanja i iskustva, još se tješnje povezali te kristalizirali planove za budući zajednički rad.Sajam filma u Rijeci 2015Sajam filma završio je prvom Godišnjom skupštinom Kino mreže, osnovane u studenom 2014. sa ciljem da osnaži poziciju neovisnih kinoprikazivača u Hrvatskoj kroz zagovaračke aktivnosti, pomogne im u odgovorima na njihove specifične potrebe, te posljedično stvori stalnu publiku za neovisna kina i pridonese jačanju filmske djelatnosti u Hrvatskoj.

Sajam je u srijedu otvoren okruglim stolom na temu Digitalizacija, prikazivači i distributeri u novoj digitalnoj eri, na kojem je otvorena tema o funkciji Mreže u odnosu na potrebe njenih članova, koji imaju prilično različite startne pozicije – neki su pučka otvorena učilišta, neki su usmjereni na prikazivanje komercijalnog filmskog sadržaja, a neki art-kina ili kinoteke. Govorilo se i o promociji hrvatskog filma, ilegalnom downloadu, odnosima s distributerima te implikacijama digitalizacije kina. Okrugli je stol poslužio kao izvrsna osnova za daljnji rad sudionika Sajma, koji su u nastavku imali prilike čuti distributerske novine za predstojeću sezonu, te nadopuniti znanja i izmijeniti iskustva na radionicama o strategijama financiranja, o komunikacijskim aktivnostima za uspostavljanje dijaloga s ciljanom publikom te o nošenju sa specifičnim izazovima u poslovanju.

U petak je održana Skupština Kino mreže, te su predstavljeni zajednički programi Mreže i HAVC-a za narednu kino sezonu. Jedan od njih bit će akcija decentraliziranih pretpremijernih ili premijernih prikazivanja pet domaćih naslova u kinima Kino mreže u narednim mjesecima. Akciju decentraliziranih premijera otvorio je ‘Zvizdan’ Dalibora Matanića koji je riječku pretpremijeru imao u srijedu u sklopu Sajma filma, a ovih se dana prikazuje i u drugim hrvatskim gradovima. Po istom će decentraliziranom modelu u narednih pet mjeseci biti organizirane premijere naslova ‘Sve najbolje’ Snježane Tribuson, ‘Narodni heroj Ljiljan Vidić’ redatelja Ivana Gorana Viteza, ‘Život je truba’ Antonia Nuića, te ‘ZG80’ Igora Šeregija. Druga zajednička aktivnost članova Kino mreže najavljena u Rijeci bit će njihovo sudjelovanje u manifestaciji Maraton kratkometražnih filmova na najkraći dan u godini, uz projekcije na otvorenom.

Sajam filma donio je i bogat filmski program za javnost. Osim ‘Zvizdana’, riječka je publika gledala i pobjednika ovogodišnjeg filmskog festivala u Cannesu, film ‘Dheepan” redatelja Jacquesa Audiarda, zatim ‘Cure’ francuske redateljice Céline Sciamma te ‘Cherbourški kišobrani’, francuski klasik iz 1964. redatelja Jacquesa Demyja.

‘Tijekom ova tri dana čuli smo mnogo individualnih priča iz lokalnih sredina, saznali smo koje su individualne potrebe naših članova, i zaključili da smo u mnogočemu slični, iako imamo različite pozadine, te da smo na putu zaista lijepe suradnje. Najveća nam je snaga zajedništvo. Udružili smo se da pomažemo jedni drugima i radimo zajedno, već sada to radimo izvrsno a bit ćemo još i bolji’, zaključio je predsjednik Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača Hrvoje Laurenta.

J. A.


Sajam filma-Rijeka
Prvi Sajam filma u Rijeci

Tagged: , , , , , , , , , , ,