Rikardo Druškić: Umjetnički spektakl u Sarajevu

Zahvaljujući suvremenom umjetniku Rikardu Druškiću, Sarajevo je, nakon njujorškog Time Squarea, na jednu večer dobilo najveće umjetničko djelo i najveću galeriju na otvorenom.

I dok se diljem regije svakodnevno priča o smanjenju sredstava za kulturu, zatvaranju galerijskih i muzejskih prostora, lošim uvjetima u kojima stvaraju umjetnici, u Sarajevu se, barem na jednu večer, dogodio najveći umjetnički spektakl na ovim prostorima. Njegova treća samostalna izložba pod nazivom ‘Dječje radosti’ odvijala se na videofasadi Sarajevo City Centra. Trominutna digitalna izložba svojevrsna je replika Druškićeve izložbe održane prije dvije godine na ekranima Times Squarea u New Yorku.

‘Želio sam na izvjestan način promijeniti koncept na koji ću predstaviti nove radove, jer kao umjetnika, ali i kao čovjeka, privlače me nesvakidašnje stvari. Želio sam iskoristiti prenosivost koja karakterizira moje radove u digitalnom formatu i izlagati na mjestima koja nisu uvijek klasični izložbeni prostori. Digitalni radovi, digitalna video izložba’, kazao je Druškić.

Rikardo Druškić je ilustrator i slikar iz Sarajeva. Dobitnik je brojnih međunarodnih priznanja za radove koji se baziraju na kombinaciji tradicionalne i digitalne tehnike slikanja. Dio njegova umjetničkog opusa čine i murali, te ulja na platnu. Samostalno je izlagao u Sarajevu i Mostaru, a u sklopu grupnih izložbi izlagao je u New Yorku, Miamjiu, Los Angelesu i na Taiwanu.

A. B.

Tagged: , , , , , , ,