Robert Perišić: Naš čovjek na terenu u Crikvenici

Tim programskog pravca Lungomare Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture u utorak, 15. svibnja, putuje u Gradsku knjižnicu Crikvenica gdje u 19 sati počinje ‘Autorska bura’, razgovor s književnikom Robertom Perišićem.
Riječ je o poznatom i priznatom autoru sedam knjiga koje su prevođene u brojnim europskim državama i SAD-u te nagrađivane u Hrvatskoj i inozemstvu. Najpoznatiji je kao prozni autor, a piše i poeziju, dramske tekstove te filmske scenarije.

Njegov roman ‘Naš čovjek na terenu’ dobitnik je nagrade Jutarnjeg lista. Američko izdanje tog romana 2013. je godine uvrštavano na liste prijevoda godine u SAD-u, uz pohvale kritičara istaknutih medija (The New Yorker, Publisher’s Weekly, National Public Radio, itd.) kao i pisaca poput Jonathana Franzena.

Roman ‘Područje bez signala’ bio je finalist nagrade Meša Selimović (Tuzla, BiH) i nagrade Tportala za najbolji hrvatski roman a u pripremi su i njegovo američko i francusko izdanje.

Osim navedenih romana, Perišić je dosad objavio i zbirke poezije ‘Dvorac Amerika’ i ‘Jednom kasnije’, zbirke kratkih priča ‘Možeš pljunuti onoga tko bude pitao za nas’ i ‘Užas i veliki troškovi’, biografsku fikciju ‘Uvod u smiješni ples’, dramu ‘Kultura u predgrađu’ te scenarij za igrani film ‘100 minuta Slave’.

Podsjetimo, Robert Perišić jedan je od 15 pisaca koji su u prethodna dva mjeseca boravili na književnim rezidencijama duž kvarnerske obale i otoka, na lokalitetima obuhvaćenima budućom kulturno-turističkom rutom koju gradi programski pravac Lungomare Rijeke 2020 – EPK.

Perišić je i jedan od pisaca koji će se, uz Bekima Sejranovića, Teu Tulić, Envera Krivca i Dortu Jagić, predstaviti u sklopu Riječkog sajma knjige i festivala autora vRIsak, na Botelu Marina, u ponedjeljak 14. svibnja u 21 sat.

Pisci i spisateljice podijelit će svoje iskustvo s književnih rezidencija te otkriti poneki detalj o kratkim pričama na kojima rade, a koje će najesen biti objedinjene zbirkom kratkih priča.

J. A.


Tagged: , , , , , , , ,