Rock kraljica: Meryl Streep

‘Nakon ovog filma poželjet ćete zapjevati!’, ‘Prekrasan!’, ‘Dirljiv!’, ‘Osvježavajući!’, ‘Mamie Gummer je pravo tajno oružje filma!’, ‘Jonathan Demme okupio je nevjerojatnu glumačku postavu!’, ‘Rick Springfield u ulozi karijere!’, ‘Baš kada ste pomislili da vas Meryl više ne može iznenaditi ona svojom novom ulogom učini baš to!’ – ovo su samo neki od mnogobrojnih hvalospjeva za film ‘Rock kraljica’ koji se od 3. rujna započinje prikazivati u domaćim kinima.

Riječ je o filmu koji je okupio čak četvero dobitnika prestižne nagrade Oscar – redatelja Jonathana Demmea (‘Kad jaganjci utihnu’), scenaristicu Diablo Cody (‘Juno’) te dvoje glumaca Kevina Klinea (‘Riba zvana Wanda’) i neuništivu Meryl Streep (‘Kramer protiv Kramera’, ‘Željezna lady’) kojima je ponovno pružena prilika da rade zajedno nakon ‘Sofijinog izbora’ iz 1982. godine u kojem je Kline ostvario svoj glumački debi, a Streep osvojila svoju drugu nagradu Oscar u karijeri.

U komediji ‘Rock kraljica’ uz Streep i Klinea glavne uloge tumače rock zvijezda 1980-ih Rick Springfield te mlada Mamie Gummer – kći Meryl Streep iza, ali u ovom slučaju i ispred kamere. Jedna od najvećih zanimljivosti vezana za film svakako je činjenica što je redatelj Demme izričito zabranio majci i kćeri da razgovaraju u pauzama za vrijeme snimanja odnosno inzistirao je da obje ostanu ‘u likovima’ kako bi sve ono što se događa ispred kamera bilo što realnije. Kritičari su složni da je u tome i uspio, jer svakako najhvaljeniji dijelovi filma upravo su scene između majke i kćeri.

U filmu ‘Rock kraljica’ ispunjenom glazbom i nastupima uživo (snimanje filma bilo je odgođeno dok Meryl Streep nije naučila svirati gitaru, a također je upravo ona ta koja sama izvodi sve pjesme u filmu), Streep glumi Ricki – gitaristicu heroinu koja se odrekla svega kako bi ostvarila svoj san o rokerskoj slavi. Međutim, sada je primorana vratiti se kući kako bi pokušala ispraviti svoje odnose s vlastitom obitelji, a to će biti gotovo nemoguć zadatak, jer ju vlastita djeca praktički uopće ne poznaju…

Priča filma djelomično je temeljena na svekrvi scenaristice Diablo Cody: ‘Moja svekrva godinama je pjevala u bendu po barovima New Jerseyja i gledala sam njezine nastupe mnogo puta te pomislila da je njezin život baš poput filma’, izjavila je u intervjuu za Hollywood Reporter i nadodala da je tijekom pisanja scenarija za glavni lik Ricki zamišljala jedino Meryl Streep koja je na kraju i odglumila naslovni lik.

S. R.


Meryl Streep
Meryl Streep u komediji Ricky And The Flash

Tagged: , , , , , , , , , , , , ,