Rosie Kugli predstavila zbirku kolumni Keks i glad

Dvorana Klovićevih dvora bila je premala za sve one koji su došli na promociju zbirke kolumni ‘Keks i glad’, koje je autorica brojnih ljubića Rosie Kugli godinama pisala u časopisu i na portalu Ženska posla.

Zahvaljujući kolumnama, čitateljice su Rosie prozvale hrvatskom Carrie Bradshaw pa je tako i nastala ova knjiga koja svojom formom podsjeća na ono što je žene širom svijeta zabavljalo niz godina.

U kraćim formama opisivala je (najčešće) muško-ženske odnose, fenomen koji “diže”, ne samo naše živčeke, nego je od pamtivijeka i pokretač beskonačnih mudrolija do ozbiljnih rasprava i razgovora (bez obzira je li riječ o razgovoru na kavici s frendicama ili na kauču psihijatra).

Na predstavljanju knjige urednica Lana Milčec naglasila je kako je bilo izuzetno teško suziti izbor kolumni na brojku od 30, nije bilo lako ostaviti neke za kasnije, za neko drugo izdanje, a ponajviše nije bilo lako odoljeti šarmu svake pojedine kolumne.

„Jer, u svakoj od njih nalazite ‘onaj’ komadić sebe o kojem ne govorite naglas ili o kojem prešućeno razmišljate. U svakoj od njih ima pomalo od svega… suza, smijeha, odnosa, karaktera, kritika, osvrta, satire, sreće, politike, cinizma, realnosti. Jednostavno, života! Rosie Kugli pisala je mnogo o životu, a na vama je da sa (srećom) sigurne udaljenosti provjerite koliko je bila u pravu. I zapamtite, ovo nije još jedan ‘Seks i grad’. Ovo je ‘Keks i glad’ – knjiga o pravim istinama u životu“, zaključila je urednica.

Sanja Rešić Herak, vlasnica portala Ženska posla, „krivac“ je za rođenje ove zanimljive knjige koja je, kako je rekla „skup, ne crtica, već krivulja života po kojima je svaka od nas ponekad kročila”.

Rosie Kugli je u časopisu Ženska posla započela kao svojevrstan pilot projekt, ali suradnja se nakon dugog niza godina pretvorila u prijateljstvo. Ljudi koji su pratili njezine kolumne, nekoliko godina nakon gašenja časopisa i dalje pišu i traže Rosie, stoga je odluka o izdavanju knjige bila neupitna i nametnula se kao jedina logična. ‘Keks i glad’ predstavlja različite teme, različite opservacije, različite priče, ali sve se na kraju vrti oko muško-ženskih odnosa i onoga što nas u životu tišti i o čemu svi mi razmišljamo, ali ne na glas. Tako je nekako Rosie postala naš glas.

Naša kraljica ljubavnih romana, Ana Žube, o Rosie je govorila kao spisateljici zlatnog reza. Dvije žene, dvije kraljice ljubića, jedna do druge bile su garancija dobre zabave, britkih razmišljanja i večeri ispunjene dobrim ženskim vibracijama.

Mnoge žene u publici među kojima su bile Borna Rajić, Katarina Milković, pomoćnica pročelnika za odgoj i obrazovanje Grada Zagreba i Sanja Faber, voditeljica Högl Shoe fashiona za Hrvatsku, prepoznale su se u nekim od crtica koje je na predstavljanju čitala naša dramska umjetnica Dunja Sepčić, a kako nam je rekla Lucija Lugomer, najpoznatiji plus size model u Hrvatskoj – ovo je idealno štivo za čitanje s frendicama na kavi na kojima i uglavnom razglabamo o takvim „problemima“ o kojima Rosie piše u svojim kolumnama.

Uvijek dobro raspoložena, Rosi je plijenila i svojim outfitom za koji je kriva još jedna jaka žena iz redova „emancipiranih vučica“ kako ih spisateljica naziva, dizajnerica Martina Budek. Naočale su već odavna zaštitni znak spisateljice Rosie Kugli, a za ovu priliku mijenjala ih je nekoliko i tijekom večeri. Uvijek je vjerna svojoj Optici Sandra koja je prati kroz sva njena spisateljska putovanja. Na kraju druženja, Rosie nam je u svom stilu kazala, kako nikuda ne ide bez svojih Hogl crvenih štikli jer, na kraju, svaka Dorothy želi se vratiti kući, a one već znaju put.

M. N.

Foto: Mario Draušnik i Ognjen Karabegović


Rosie Kugli: Zbirka kolumni Keks i glad

Darujemo knjigu: Rosie Kugli – Ljubavnica

Rosie Kugli: Novi roman Ljubavnica
Tagged: , , , , , , , , , ,