Rutger Bregman: Utopija za realiste

U ovom predblagdanskom vremenu svi volimo vjerovati u čuda. Posebice oni kojima su čuda najpotrebnija. Premda božićne blagdane ne bismo trebali promatrati kroz sferu materijalnoga, teško je ne razmišljati o onome što nasušno nedostaje. Svi tada razmišljamo o boljem svijetu i svakog siječnja zaključujemo kako je on ipak samo utopija.

Mladi nizozemski mislilac, politički i sociološki teoretičar Rutger Bregman, kojemu je tek 29 godina, u svojoj četvrtoj knjizi ‘Utopija za realiste’ (Naklada Ljevak, 2017., prijevod: Mišo Grundler) nije se zapitao možemo li, već kako možemo izgraditi idealan svijet. Bregman čitatelja vodi na putovanje kroz povijest ideje o univerzalnom temeljnom dohotku (UTD), o kojoj se danas, kao nekoć o mirovinama, još uvijek razmišlja kao o utopiji. UTD je već na pokusnoj bazi uveden u Finskoj, Danskoj, Kanadi i u nekim državama SAD-a, a o njegovu se uvođenju razmišlja i u Indiji, Škotskoj te u mnogim drugim zemljama.

Stoga je ova knjiga obavezno štivo za svakoga tko želi biti uključen u raspravu o neposrednoj budućnosti našeg društva. Može li UTD postati i hrvatska realnost? Mogu li se neke misli iznesene u ovoj knjizi upotrijebiti u našoj svakodnevici? Odgovor na ta i mnoga druga pitanja saznat ćete zavirite li u ovu izvrsnu knjigu.

N. L.

Tagged: , , , , , , ,