Sajam Rexpo: Od Pelješkog mosta do nacionalnog stadiona

Sedmu godinu zaredom, 27. i 28. studenog, u Zagrebu će se održati međunarodni sajam investicijskih projekata Rexpo. U Centru Plaza okupit će investitore, gospodarstvenike, projektante, arhitekte, developere, izvođače, investicijske fondove, bankare, predstavnike ministarstava, gradonačelnike te sve one koji svoj interes pronalaze u infrastrukturnim projektima od privatnog ili javnog značaja.Stručnjaci će raspravljati o investicijskoj klimi u Hrvatskoj i onome o čemu se u sektoru u posljednje vrijeme najviše priča – dolasku kineskih graditeljskih tvrtki na tlo Europske unije.

Na centralnom panelu sajma ‘Balkan Silk Road – je li Pelješki most prvi prodor kineskih graditeljskih tvrtki u EU?’ kao govornik nastupit će prvi čovjek Hrvatskih cesta Josip Škorić. Kako su Hrvatske ceste najveći investitor u prometnu infrastrukturu u Hrvatskoj, a u njihovim se rukama nalazi niz strateških projekata poput Pelješkog mosta, nedavno dovršenog mosta Čiovo, planirane ceste D-403 od čvora Škurinje do luke Rijeka i graničnog mosta preko Save u Gradišci, bit će zanimljivo čuti na koji će način teći sprovođenje u djelo projekta teškog skoro 3 milijarde kuna. Kineskoj kompaniji ‘China Road and Bridge Corporation’ Pelješki most prvi je projekt u Hrvatskoj, a kvaliteta njegove izvedbe ovisit će o tome kako će Kinezi dalje nastupati u Europi. Na panelu će govoriti i Mario Rendulić, predsjednik CSEBA-e, asocijacije između Kine i jugoistočne Europe te Aleksandar Žurić, predsjednik uprave tvrtke Monteput. Upravo će Žurić donijeti svježe dojmove iz Crne Gore po pitanju 41,5 kilometara dugačke prve crnogorske autoceste, koju bi sljedeće godine u život trebala dovesti ista kineska tvrtka koja gradi Pelješki most, a koja iza sebe ima petnaestak sagrađenih velikih mostova i svi se nalaze u Kini.

Iako se Hrvatska percipira kao zemlja visokog turističkog potencijala, na panelu pod pokroviteljstvom tvrtke Colliers International bit će govora o istinskom zanimanju investitora za. U vidu zaoštravanja monetarne politike američke centralne banke, postupnog usporavanja rasta euro zone, Brexita i mnogih drugih izazova u ekonomskom okruženju, kroz prezentaciju ‘Rast, ali po umjerenijim stopama’, Signalitics će prikazati izglede rasta Hrvatske i ostalih regionalnih ekonomija.

Nakon povijesnog uspjeha hrvatske reprezentacije na Svjetskom nogometnom prvenstvu, Rexpo će se dotaknuti i ‘Investicijskih potencijala sportske infrastrukture’ – može li sportska infrastruktura biti isplativa te na koji bi način trebalo napraviti masterplan sportske infrastrukture u Hrvatskoj? Dobri primjeri domaćih investicija u sportsku infrastrukturu su budući osječki nogometni stadion, o čemu će govoriti suvlasnik i predsjednik NK Osijeka, Ivan Meštrović, te stadion Rujevica, o čemu će govoriti Damir Mišković, predsjednik NK Rijeka.

Drugi puta zaredom, održat će se i ‘Rexpo Best New Investment Award’, nagrada koju je lani tvrtki Infobip i njihovom Pangea kampusu u Vodnjanu uručio potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja, Predrag Štromar. Ovogodišnji su finalisti Most Čiovo, Zeleni dvori i Žičara Učka, a svečana dodjela zakazana je prvi dan u popodnevnim satima, odmah nakon svečanog otvorenja sajma. Na panelu ‘Mogu li iskustva u energetskoj učinkovitosti i zaštiti okoliša biti hrvatski izvozni proizvod?’ bit će govora o potencijalima i mogućnostima zelene i energetski učinkovite gradnje da naiđu na plodno tlo na domaćem terenu, a sve to u svrhu smanjenja potrošnje energenata, očuvanja okoliša, ali i bivanja u tijeku s trendovima u svijetu.

Cijeli drugi dan sajma već je tradicionalno posvećen isključivo HTL-u, odnosno temama iz segmenta hotela, turizma i razonode. Na panelu ‘Kako stvoriti uspješne turističke destinacije’ govorit će se o sustavnom razvoju turističkih destinacija i turističkim masterplanovima, a RexpoHTL Day posvetit će se i aktualnim temama ‘Lifestyle hoteli – samo prolazni trend?’ i ‘Razvoj hotela: brownfield protiv greenfield projekata’. Već tradicionalno, bit će dodijeljena i prestižna nagrada Rexpo Best New Hotel Award za koju će se boriti tri finalista s dugog popisa svih novih hotela (ili velikih obnova) koji su u posljednjih 12 mjeseci otvorili svoja vrata u jadranskoj regiji.

P. R.


Tagged: , , , , , , , ,