Samoborska fašnička glasila: Sraka i Ričet

Kao i svaka vlast koja drži do sebe, tako su i vladari Samoborske Fašničke Republike odlučili posjetiteljima 192. Samoborskog fašnika omogućiti pristup vjerodostojnim i objektivnim glasilima. U cilju bolje informiranosti puka i podizanja samopouzdanja Princu i Sraki hvalospjevnim člancima, u tisak su puštena službena fašnička glasila – Sraka i Ričet iz domaće kuhinje.Svoju tradiciju svrstavanja uz fašničku vlast, a kontra svih drugih oblika vladanja, glasilo Sraka njeguje od 1904. godine kad po prvi puta izlazi kao ‘satirično-ozbiljni-gospodarstveno-trgovačko-literarno-financijsko-politički prvi ilustrirani samoborski dnevnik”. U istom duhu list Sraka se predstavlja i ove godine, ovaj put kao podlistak Večernjeg lista u četvrtak, 25. siječnja, ali i kao samostalno službeno fašničko glasilo koje će se moći besplatno naći na info pultovima Slobodne Fašničke Republike Samobor od 2. do 13. veljače. Prepoznat ćete ga jednostavno, jedino na naslovnici Srake možete vidjeti premijerski zagrljaj čelnika susjednih Slovenije i Hrvatske u pokušaju da kroz ‘krevet diplomaciju’ riješe nagomilane probleme.

Drugo fašničko glasilo, još blagonaklonije fašničkim vlastodršcima, a nimalo naklonjeno društvenim iščašenjima našim svakodnevnim, je list Ričet iz domaće kuhinje. Ono svoju tradiciju vuče još iz vremena ‘oca satire na Samoborskom fašniku’ Josipa Komparea, dakle, još od 1860-ih. godina.

Poznat po svojim politički obojenim šalama i uvođenjem alegorijskih kola, koje su i danas standardni dio Fašnika, Kompare je napisao i knjigu uspomena ‘Ričet iz domaće kuhinje 1860-1880”. Ova antologija Kompareova humora ishodište je Ričeta kojeg za 192. Samoborski fašnik priprema Ogranak Matice hrvatske Samobor, pa će se i taj satiričko – humoristički moći listati po fašničkim ulicama i lokalima od 2. do 13. veljače. Promocija Ričeta održat će se u subotu, 3. veljače u prostoru samoborskog Komunalca, s početkom u 18 sati.

U Fašničkoj Republici Samobor ne postoji ‘fake news’, samo Sraka i Ričet, koji pišu istinu, koliko god ona bila smiješna.

I. K.Tagged: , , , , , , , ,