Sanja Iveković: Dvostruki život – grafički dizajn i suvremena umjetnička praksa

U utorak, 9. listopada (19 sati) u Hrvatskom dizajnerskom društvu u Zagrebu održat će se promocija knjige ‘Sanja Iveković: Dvostruki život – grafički dizajn i suvremena umjetnička praksa’, autora Marka Goluba i Dejana Kršića.O knjizi će govoriti povjesničarke umjetnosti dr. sc. Ivana Mance, viša znanstvena suradnica na Institutu za povijest umjetnosti, i Vesna Vuković, kustosica i članica kustoskog kolektiva Blok, grafička dizajnerica Sanja Bachrach Krištofić, autori i umjetnica Sanja Iveković.

Umjetničko djelovanje Sanje Iveković prije svega obuhvaća konceptualnu umjetnost, videoumjetnost i performans, ali važno poglavlje njezina rada pripada i grafičkom dizajnu, kojim se kontinuirano bavila od ranih 1970-ih do kraja 1990-ih godina. Unatoč tome, njezin dizajnerski rad, kao i dizajnerski aspekti niza umjetničkih projekata dosad uglavnom nisu obrađeni. Ova knjiga posvećena je upravo tome – s jedne strane naručenim dizajnerskim radovima, a s druge onim umjetničkim projektima koji ne samo imaju nezanemarivu grafičku dizajnersku komponentu, nego je za njihovo razumijevanje bitno razgovarati upravo o dizajnu, oglašavanju, masovnim medijima…

Knjiga na 125 stranica, na hrvatskom i engleskom jeziku, daje presjek dizajnerskih radova Sanje Iveković koji uključuje plakate za kulturne institucije i različite ženske organizacije, akcije i inicijative, promotivne kampanje, oblikovanje knjiga Grafičkog zavoda Hrvatske i Ženske infoteke, televizijske grafike za Radioteleviziju Zagreb 1970-ih. No, osim toga osvrće se i na nekoliko ključnih umjetničkih projekata iste autorice ovom prilikom iščitavanih iz dizajnerskog rakursa.

HDD

Tagged: , , , , , , , , , , , ,