Sanja Jureško: Izložba Tišina

Izložba slikarice Sanje Jureško pod nazivom ‘Tišina’ bit će otvorena u ponedjeljak, 23. svibnja u 20 sati u zagrebačkoj Galeriji Greta.
Sanja Jureško‘Vid, sluh, njuh, okus i dodir naša su primarna osjetilna područja i ishodište spoznaja o svijetu koji nas okružuje. No, što se dogodi kada ih prigušimo ili u potpunosti anuliramo? Živimo u svijetu prezasićenom bukom informacija. Svaki dan smo bombardirani podražajima najrazličitijih vrsta. Takvo okruženje dovelo je do paradoksa da se u suvremenom svijetu bavimo apsolutno svime, samo ne sami sobom.

Tko smo, što smo, što nas čini jedinstvenim individuama…? Tim pitanjima bavi se akademska slikarica Sanja Jureško u svom ciklusu radova pod nazivom ‘Tišina’. Povratak primarnim vrijednostima tj. povratak samome sebi autorica interpretira kroz bliski motiv mora odnosno kroz prirodno okruženje u kojem je odrastala. Upravo je materija mora poslužila kao medij za formalizaciju tišine. Sam čin zarona u morsko plavetnilo metafora je zarona u dubinu sebe samog, u svoju vlastitost i svoj identitet…’

(iz predgovora Sonje Švec Španjol)

G. G.

Tagged: , , , , , , ,