Sanja Polak: Skijaški dnevnik Pauline P.

U prepunoj dvorani Društva hrvatskih književnika u Zagrebu, Mozaik knjiga i jedna od najčitanijih hrvatskih autorica za djecu, Sanja Polak, organizirali su promociju knjige ‘Skijaški dnevnik Pauline P.’, njezine najnovije, šeste u nizu knjiga o popularnoj dječjoj junakinji Paulini P.
Zoran Maljković, Sanja Polak, Sanja Doležal i Jasna Palić PicukarićNastavak je to dogodovština o učenici Paulini P. koja s mamom odlazi na skijanje, pri čemu doživljava nove uzbudljive avanture. Tema romana je skijanje, ali i poučavanje hrvatskoga jezika u 6. razredu osnovne škole. U ovom uzbudljivom nastavku Paulina P. ima i novu prijateljicu, Petru. Tijekom skijanja prijateljstvo postaje sve čvršće i jače iako je Petra potpuno različita od Pauline. Roman obiluje brojnim likovima te prilikom čitanja imamo prilike upoznati više od dvadesetak likova i čak sedam obitelji.

Ova je promocija osobito je značajna po tome što je riječ o jubilarnoj, desetoj knjizi Sanje Polak, kojom se ujedno obilježava 15 godina njezina plodnog stvaralaštva. Zvuči gotovo nevjerojatno za hrvatske prilike podatak da su u tom razdoblju njezine knjige prodane u više od 100.000 primjeraka, što jasno svjedoči o popularnosti među mlađim čitateljstvom.

Na promociji su, uz autoricu, sudjelovali glavni urednik u Mozaiku knjiga, Zoran Maljković, i profesorica Učiteljskog fakulteta u Zagrebu, Marina Gabelica, koja je i recenzentica knjige. Ulomke iz romana čitala je dramska umjetnica Jasna Palić Picukarić, dok je moderatorica bila Sanja Doležal.

‘Djevojčica Paulina P. nije samo književni lik iz pera poznate autorice, Sanje Polak – ona je i prijateljica brojnoj mladoj publici koja je već godinama vjerno prati i s njom odrasta. Danas, kada se nerijetko žalimo kako mladi sve manje čitaju, ohrabrujuće je znati da djeca, uz ime svog omiljenog nogometaša, sportskog tima ili benda, itekako dobro znaju i ime svog omiljenog pisca te naslov najdraže knjige. Sanja Polak i serijal o Paulini P. ostavili su traga na suvremenim generacijama mladih čitatelja, ali i na cjelokupnoj sceni suvremene hrvatske dječje književnosti’, istaknula je Marina Gabelica.

Otkad je objavljen, ‘Skijaški dnevnik Pauline P.’ doživio je već drugo izdanje, što je govori u prilog tome da ga je publika dobro prihvatila. Prvi primjerci knjige pojavili su se već u vrijeme održavanja Interlibera, lani u studenom, a s više od 850 prodanih primjeraka bila je najprodavanija knjiga sajma. Za kraj spomenimo da knjige Sanje Polak djeca čitaju i po nekoliko puta. O tome koliko su im njezine knjige zanimljive svjedoči i to da su se neki roditelji čak i požalili da zbog Pauline P. djeca ne čitaju ostalu lektiru.

Sanja Polak-Skijaški dnevnik Pauline P.Sanja Polak je neobična učiteljica u OŠ Davorina Trstenjaka u Zagrebu i obična mama dviju dobrih kćeri na Srednjacima. Ne može živjeti bez prijatelja, smijanja i sanjarenja. Uživa u mjesecu studenom jer petog dana tog mjeseca slavi rođendan. Uvijek za rođendan želi na dar dobiti puno knjiga jer obožava čitanje. Ona dobro zna koliko je čitanje vrijedno i važno. Svoj djeci s kojom se susreće uvijek kaže: ‘Čitajte svaki dan barem petnaest minuta. Uz čitanje postajete bolji i uspješniji ljudi.’

Osim što radi u školi, Sanja Polak radi i kod kuće, gdje svojoj Paulini i Petri često kaže: ‘Molim malo mira.’ Radi i u Mozaiku knjiga, gdje svaki mjesec uređuje časopis za djecu Prvi izbor. Često se druži s računalom koje joj je pomoglo u pisanju brojnih tekstova namijenjenih djeci i onima koji su okruženi djecom.
Sanja Polak piše često i puno. Do sada je napisala mnogo scenarija za dječje emisije Hrvatskoga radija, nekoliko scenarija za emisije Dječjeg i obrazovnog programa Hrvatske televizije, nekoliko čitanki i udžbenika za hrvatski jezik i matematiku te deset knjiga za djecu: ‘Dnevnik Pauline P.’, ‘Drugi dnevnik Pauline P.’, ‘Petrica Pričalica’, ‘Pobuna Pauline P.’, ‘Mali Jan ima plan’, ‘Mala Ema straha nema’, ‘Dnevnik dobrih anđela’, ‘Gorski dnevnik Pauline P.’, ‘Morski dnevnik Pauline P.’ i ‘Skijaški dnevnik Pauline P.’
Često gostuje u knjižnicama i osnovnim školama. Djeca, Sanjini najbolji prijatelji, vole njezine knjige. Nakon čitanja često joj kažu: ‘Hoćemo još!’ Zbog njih će Sanja Polak još dugo sanjariti, razmišljati, izmišljati i nakon toga pisati.

Ona dobro zna koliko je važno da djeca zavole knjige i čitanje. Za roman ‘Drugi dnevnik Pauline P.’ dobila je nagradu Mato Lovrak (2004.). Za zbirku pripovijedaka ‘Petrica Pričalica’ nominirana je za međunarodnu nagradu Mali princ (2006.). Za roman ‘Morski dnevnik Pauline P.’ dobila je Posebno priznanje nagrade Grigor Vitez (2014.), drugi put je nominirana za međunarodnu nagradu ‘Mali princ’ (2014.) i odabrana je na Časnu listu IBBY-ja 2016.

Dubravko Zebić / Foto: Jan Humski

Tagged: , , , , , , , , , ,