Sanja Trumbić: Da mi je biti Mišo Kovač

Informacije i narudžbe:
Cijena knjige: 100 kuna + troškovi dostave
 

Tko ne bi htio biti Mišo Kovač?

‘Da mi je biti Mišo Kovač’ roman je prvijenac poznate pjevačice ali i profesorice hrvatskog jezika i književnosti Sanje Trumbić.

U Hrvatskoj, ali i diljem regije poznata je fascinacija Mišom i njegovom karizmom. Tko ne bi htio imati tu moć podići ruke i slušati publiku kako pjeva njegovu pjesmu? Sanja Trumbić uhvatila se ukoštac s pitoresknim podnebljem uspješno prenoseći ozračje malog mista u kojem jedan pomalo marginalizirani vozač autobusa Ivo Šute sanjari o pjevačkoj karijeri i izlasku iz anonimnosti.

U današnje vrijeme kad se mnogi bave glazbom, a gotovo nitko ne mari na izričaj i poruku koju nosiš tom umjetnošću, i Ivo smatra da zaslužuje svoje mjesto na estradi. Logikom: ‘ako može on, zašto ne bih mogao i ja?’ Šutke će učiniti sve što je u njegovoj moći da ostvari svoj san. U kolopletu njegovih nastojanja i želje za ostvarenjem ispriječio se život. Život koji donosi ljubav, razočaranja, očaranja, bol, patnju ali i sreću te kopernikanske obrate. U svoj prvijenac Trumbić je uspješno utkala sve što je potrebno za uspješan roman čija je radnja vezana za dalmatinsko mjestašce.

Uz psihološku temu, ovaj roman posjeduje smojevsku duhovitost i Tomićevu pitkost. Sarkazam, ironija i duhovitost situacija te koloritni, živopisni likovi daju potvrdu da je

Sanja Trumbić vrsna spisateljica. Samo površna osoba mogla bi ustvrditi ‘a, to je ona pjevačica!’ Ne, Trumbić je književnica koja ovim romanom najavljuje zaokret u svojoj karijeri dodajući još jedan talent na listi uspješnih stvari kojima se bavi.

Djelo je to koje pršti prizorima kakvim obiluje svakodnevica od lokalnog kafića, poštara, političara do serioznijih trenutaka ljudskih padova i dizanja. Sanja je pisac pozitive, i tamo gdje svi vide mrak ona ukazuje na mogućnost da se vide zvijezde. Jednostavno, za nju nema predaje. Njen ‘Mišo Kovač’ je borac do posljednjeg daha i kao takav ne pristaje na predaju i samosažaljenje. Zato zaslužuje ljubav ali i životna ostvarenja koja mu po talentu zapravo i nisu dostupna.

Glede romana ‘Da mi je biti Mišo Kovač’ moramo napomenuti dugogodišnji put od scenarija za film i kazališnu predstavu do ostvarenja i uobličenja u knjigu. Taj scenarij išao je iz ruke u ruku poznatih redatelja i dramskih umjetnika, no samo zbog loše ekonomske slike nije uprizoren na daskama ili na filmskoj vrpci.Knjiga Sanje Trumbić zasigurno će postati omiljena u puku i bestselerom. Promijenit će i uvriježenu sliku o estradnim umjetnicima.

Profesorica Trumbić, za one površnih sagledavanja nečijeg životnog rezimea, u akademskoj godini 2008/2009. primljena je na poslijediplomski doktorski studij književnosti, izvedbenih umjetnosti i filma na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Kako sama kaže za ovaj roman: ‘Ovo je priča koja se ne događa drugima. Naći ćemo je u sebi ili u svojoj okolini. Nasmijat će nas i rasplakati.’

Uistinu je tako; ovo je životni roman, pun i osebujan, snažan i dobrih dramaturških zapleta lišen kompleksa prvijenca koji hvata na prvu i ne pušta do samog kraja dajući onu slatkoću Mišinih pjesama. ‘Da mi je biti Mišo Kovač’. Evo, prvi priznajem, ja bih, a vjerujem i silni broj ljudi koje će dozvati ovaj interesantan naslov knjige te još bolje radnje i zapleta u romanu.

Krešimir Butkovićwww.seebiz.eu

Tagged: , , , , ,