Sarajevski Magacin Kabare u kinu Tuškanac

Zagrebačka premijera predstave ‘Tantijema’ je večeras, petak 13. rujna, u kinu Tuškanac, u 21.30 sati.

Magacin KabareZa zagrebačku publiku, Magacin Kabare je pripremio jedinstveni jazz cabaret, koji je rezultat zajedničkog rada vrhunskih bh. jazz muzičara (Sarajevo Jazz Guerilla – Dino Šukalo, Edvin Hadžić, Adis Sirbubalo) i Zane Marjanović, glumice i autorice muzike, dok je satirične tekstove napisao redatelj i scenarista Emir Kapetanović.

Vjerovanje je da svaki umjetnik ima svoju muzu koju obožava čak do idolopoklonstva. Međutim, pitanje je šta znači biti muza u današnje vrijeme, kada je umjetnost potrošna roba, ljubav traje jedva tri godine, a konceptualni  umjetnici rastu kao gljive poslije kiše?

Ovo je priča o jednoj suvremenoj muzi koja je odgovorna za mnoge umjetničke karijere, veliki broj umjetničkih djela i poneku marketinšku kampanju. Međutim, biti inspiracija legitimnim i samonazvanim umjetnicima nije lako. To je težak posao jer u većini slučajeva, nakon početnog oduševljenja i opijenosti, naša Muza prozre sebičnosti, sitničavosti i niske strasti svojih odabranika i odabranica. To je dovodi do odluke da ako već nekoga treba inspirirati onda je to najvoljenije biće – ona sama! Iako nenavikla na samoću, ona odlučuje da raskrsti sa prošlosti i postane umjetnica, veća i bolja od svih umjetnika sa kojim je djelila postelju.

‘Tantijema’ će vas očarati i zabaviti svojim osvrtom na svijet današnje umjetnosti i warholovsku slavu umjetnika. Kroz pikantne vinjete o propalim ljubavima saznati ćete kako izgleda kada se jedna muza naljuti i odluči da svemu posveti po jednu satiričnu pjesmu. Tko bi rekao da današnja umjetnost može biti tako zabavna?!

Magacin Kabare

Tagged: , , , , ,