Šaroliki program 13. ZFF-a

Objavljen je program za 13. Zagreb Film Festival, koji se ove godine održava u nešto kasnijem terminu nego inače – od 14. do 22. studenog u kinima Europa i Tuškanac, Muzeju suvremene umjetnosti, Akademiji dramske umjetnosti, Zagrebačkom plesnom centru i Dokukinu KIC.
13. ZFF (foto Filip Trezner)Na konferenciji za medije u Kinu Europa, 13. izdanje Festivala predstavili su direktor Boris T. Matić, izvršni direktor Hrvoje Laurenta, koordinatorica programa Selma Mehadžić, koordinatorica Žute Bibijade by RBA i programa PLUS, Katarina Crnčić te direktorica Odjela za direktan nastup na tržištu u Hrvatskom Telekomu, Sanja Milinović.

U glavni natjecateljski program uvršteno je 14 fimova koji dolaze iz raznih država svijeta – iz Češke stižu kandidat za Oscara ‘Kućna njega’ Slaveka Horaka i ‘Obiteljski film’ Olmoa Omerzua; od islandske kinematografije u program su ušli ‘Ovnovi’ Grimura Hakonarsona te ‘Vrapci’ Runara Runarssona. Iz Danske dolazi ‘Rat’, također kandidat za Oscara. ‘Saulov sin’ mađarski je triler redatelja Laszla Nemesa koji je osvojio tri nagrade u Cannesu, a američki ‘Ja, Earl i umiruća’ na Sundance Festivalu osvojio je Posebnu nagradu žirija i publike.

U sastavu žirija za dugometražne filmove bit će redatelj prošlogodišnjeg pobjedničkog filma ‘Blind Dates’ Levan Koguashvili, producent filma ‘O konjima i ljudima’ Christoph Thoke, te Jessica Woodworth, redateljica fimova Khadak i Fifth Season.

Ove se godine slavi 10 godina natjecateljskog programa ‘Kockice’ te je zato, kaže Hrvoje Laurenta, na kratkometražnim filmovima poseban fokus. O pobjednicima programa ‘Kockice’ i međunarodnog kratkometražnog programa odlučivat će prošlogodišnji pobjednik međunarodne konkurencije Andrei Cretulescu, prošlogodišnja pobjednica ‘Kockica’ Sonja Tarokić i Sata Cissokho iz tvrtke Memento Films.

Kao i svake godine, Festival nudi popratne programe. Jedan od njih je Program PLUS, namijenjen srednjoškolcima, koji ove godine dobiva natjecateljski karakter, a žiri će činiti zagrebački srednjoškolci. Ulaznice se već mogu kupiti online. U pretprodaji će biti pet kuna jeftinije, a postoji i poseban popust za studente. Više o cjelokupnom programu Festivala možete naći na službenoj stranici ZFF-a.

Valentina Botica / Foto: Filip Trezner


Hrvatski filmovi i koprodukcije -13. ZFF
Hrvatski filmovi i koprodukcije na 13. ZFF-u
Tagged: , , , , , , , , , , , ,