Sedlarov film o Juliji Timošenko

Jakov SedlarOtac i sin Sedlar snimili su film prije godinu i pol dana, a sada je predstavljen u Zagrebu u znak protesta zbog političkog progona Julije Timošenko koja je nedavno osuđena na sedam godina zatvora.

Nakon Zagreba, film će biti prikazan u još dvadesetak svjetskih metropola. Uvodnom rječju kojom je najavio ovaj biografski film, Jakov Sedlar je pozdravio uzvanike i prijatelje, među kojima su bili Lordan Zafranović, Igor Prizmić, Ornela Vištica, Branko Ivanković i drugi, koji mu u ovom projektu pružaju podršku uz još dvjestotinjak hrvatskih intelektualaca.

– Julija je izuzetna žena koja je ušla u politiku jer je željela pomoći svojoj zemlji koja je bila u bijedi, a stradala je zbog toga što nije bila dio sistema. Nadam se da će uskoro doći tamo gdje i pripada – kazao je Jakov Sedlar.

O karizmatičnoj Juliji u ovom dirljivom filmu govore članovi njezine najuže obitelji, suprug Aleksandr i kći Eugenia, te utjecajne osobe poput Paula Coelha, Josea Manuela Barrosa, Vaclava Havela i mnogih drugih. Narator je slavni američki glumac Armand Assante, a na samom kraju filma violončelistica Ana Rucner svira ukrajinsku himnu.

Renata Cisar

Foto: FAMA