Šezdesete u Hrvatskoj: Mit i stvarnost

U zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt, uz nazočnost brojnih uzvanika te protagonista toga vremena, otvorena je dugo najavljivana velika izložba o šezdesetim godinama. Na više od 1400 m² muzejskog prostora na kojem je izložba postavljena, posjetitelji su uživali u više od 1000 eksponata iz razdoblja 1958. do 1971. godine putujući kroz 12 izložbenih dvorana.
U nazočnosti brojnih uzvanika, suradnika i partnera koji su sudjelovali u pripremi ove i kompleksne izložbe, svečanost otvorenja vodio je najpoznatiji glas šezdesetih, Oliver Mlakar, uz prisjećanja na dobre stare šlagere, festivale, mini suknje, limenog ljubimca Fiće, ‘Male djevojčice’, big banga domaće estrade, šansona i rocka.

Kompleksnost izložbe, na kojoj je bilo angažirano čak 92 suradnika, 62 institucije posuditelja i čak 84 privatna posuditelja, ne samo iz Hrvatske već i iz Italije, Njemačke, Slovenije, Srbije i Velike Britanije, proteže se kroz velike tematske cjeline koje zaokružuju svojevrsne fenomene toga vremena: Porodica i domaćinstvo, Preko granice: gastarbajteri i Trst, Potrošačka revolucija i industrija – Tata kupi mi auto, Ideja progresa – ‘bolja budućnost’, Nove tendencije, Slobodno vrijeme – vikendica, Djetinjstvo – pioniri maleni – Mendo i Slavica, Teatar ITD, Muzički biennale Zagreb, Granice slobode i brojne druge u kojima je sažeta sva kompleksnost tih značajnih godina novije hrvatske povijesti.

Obraćajući se na otvorenju, ravnatelj Muzeja za umjetnosti obrt, Miroslav Gašparović, zahvalio je svima koji su svojim radom i trudom pridonijeli realizaciji ove epohalne izložbe. Posebne zahvale i čestitke upućene su idejnom autoru koncepta izložbe Zvonku Makoviću te timu autora i dizajnera postava izložbe i vizualnog identiteta Nikoli Radeljkoviću, Ivani Borovnjak i Maši Poljanec iz Numen for use & Oaza.

Izuzetno važna i značajna jest velika monografija koja prati izložbu, na više od četiristo stranica posvećenih razdoblju šezdesetih, tiskana u suizdavaštvu sa Školskom knjigom u uredništvu Miroslave Vučić, Adriane Prlić i Vesne Ledić, koordinatorice izložbe. U bliskoj budućnosti očekuje se i njezino tiskano izdanje na engleskom jeziku.

Izložba ostaje otvorena do 30. rujna, a pratit će je bogat popratni program uz stručna vodstva, predavanja autora dionica, kao i predavanja profesora s Ekonomskog fakulteta s Katedre za marketing na temu marketinga u kulturi i novih medija, glazbene slušaonice ‘Pop i rock glazba 60-ih’, retrospektive hrvatskog filma 60-ih u kinu Tuškanac, te razgovori i okrugli stolovi. Posebno zanimljive bit će radionice pedagoškog odjela Muzeja pod vodstvom Maline Zuccon Martić i suradnica poput Znanstvenog piknika, Otok Univerzijade na Jarunu, na temu ‘Znanost i umjetnost’, ‘Radionice Baltazar’ u suradnji s Animafestom i brojne druge.

Uz izložbu je pripremljen i bogat suvenirski program u duhu šezdesetih dostupan u muzejskom dućanu koji je ostvaren u suradnji s brojnim dizajnerima, umjetnicima i obrtnicima.

A. G. / Foto: Vedran Benović

 

Tagged: , , , , , ,