Šibenik: 17. Večeri dalmatinske šansone

Festival dalmatinske šansone u Šibeniku jedan je od naših najkvalitetnijih festivala, u organizaciji Branka Viljca i Dušana Šarca. Ove godine održan je po 17. put.Šibenik-Dalmatinska šansonaNa Večeri internacionale glazbe nastupile su novosadske The Frajle, predstavnici slovenske glazbene scene Nuša Derenda, Nuška Drašček i Edvin Fliser, Bernarda Bruno iz Švicarske, pjevačica splitskih korijena Marina Fernandez iz Portugala, Marija Bunda iz Makedonije, a od domaćih predstavnika ovacije su zaradili Renata Sabljak senzacionalnom izvedbom pjesme ‘Je suis malade’ te Đani Stipaničev za skladbu ‘Il mondo’. Šibenska publika nagradila je pljeskom i ostale izvođače koji su se potrudili da prva festivalska večer prođe u odličnoj atmosferi.

Na Večeri novih skladbi nastupili su brojni poznati izvođači. Najboljom pjesmom po ocjeni stručnog žirija proglašena je ‘Olujna noć’, slijepe švicarske pjevačice Bernarde Bruno, a publici se najviše svidjela pjesma klape Brodarica ‘Jednom kad odem’. Druga nagrada stručnog žirija pripala je klapi Cambi iz Splita i pjesmi ‘Pričaj mi Dalmaciju’ za koju je prošlog tjedna objavljen i spot u režiji Vojana Koceića. Podsjetimo, klapa Cambi je slavila i na nedavno održanom 21. izdanju zabavne glazbe Melodije hrvatskog juga, gdje su osvojili Grand prix s pjesmom ‘Zapuvala je bura’. Miljencima šibenske publike Neni Belanu i Fiumensima pripala je druga nagrada publike i treća stručnog žirija, a publika je nagradila i Đanija Stipaničeva kojem je pripalo treće mjesto. U ostalim kategorijama dobitnici su: Meri Cetinić koja je nagrađena za najbolje kantautorsko djelo i skladbu ‘Nisan te pripoznala’, klapa Iskon za najbolju interpretaciju pjesme ‘Duga’, najbolji tekstopisac je Šibenčanin Ante Viljac za pjesmu ‘Šibenska bura’ u izvedbi Šime Bubice i klape Maslina, najboljom debitanticom proglašena je Marina Fernandez, a najslušanija pjesma s prošlogodišnjeg festivala je ‘Oprosti mi jube’ klape Cambi iz Kaštel Kambelovca.

Orkestar pod ravnanjem dirigenta Alana Bjelinskog i ovog puta je bio na najvišoj razini, a profesionalnost, odlična atmosfera i pjevanje uživo ono su zbog čega se Dalmatinskoj šansoni i Šibeniku pjevači uvijek rado vraćaju.

C. R.

Tagged: , , , , , , ,