Sigurnost djece pješaka u zonama osnovnih škola

Na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu održan je okrugli stol naziva ‘Sigurnost djece pješaka u zonama osnovnih škola’. Organizator je fakultetski Zavod za gradski promet koji je i proveo znanstveno-istraživački projekt uz potporu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa (NPSCP) 2011.-2020. Republike Hrvatske.U prometnim nesrećama godišnje u svijetu smrtno strada 1,3 milijuna ljudi, preko 50 milijuna pretrpi ozljede, dok dnevno u svijetu u prometu pogine više od 500 djece. Navedeno govori da u prometu ima više stradavanja nego što ih prouzročuju ratovi i terorizam zajedno, a prometne nesreće su vodeći ubojica mladih starosti od 10. do 25. godine.

Kao što i prethodni podaci navode, djeca predstavljaju iznimno ranjivu i osjetljivu skupinu, tako da je cilj projekta bio povećanje njihove sigurnosti u zonama osnovnih škola. Provedba je trajala godinu dana, s početkom 1. travnja prošle godine, a obuhvaćeno je pet zagrebačkih osnovnih škola: grofa Janka Draškovića, Izidora Kršnjavoga, Retkovec, Savski gaj i Kustošija. Škole su birane po tome gdje je bilo najviše prometnih nesreća s djecom pješacima.

Brošura s nizom korisnih informacija, što općenitih, što o provedenom projektu, može se besplatno preuzeti na ovom linku.

V. T.


Tagged: , , , , , , , ,