Simfonijski orkestar HRT-a s novim dirigentom

U zagrebačkoj dvorani Lisinski novu sezonu Majstorskog ciklusa otvorili su Simfonijski orkestar HRT-a i maestro Enrico Dindo. Iako se zagrebačkoj publici već predstavio na čelu Simfonijskoga orkestra HRT-a, ne samo kao dirigent već i kao violončelist, ovaj nastup bio je osobit jer je maestro njime započeo svoj trogodišnji mandat šefa dirigenta simfoničara.
Simfonijski orkestar HRT-aZa svoj prvi program na novoj dužnosti izabrao je Prvi koncert za violončelo i orkestar u Es-duru Dmitrija Šostakoviča te Sedmu simfoniju u A-duru Ludwiga van Beethovena. Preuzevši zahtjevnu ulogu solista i vođe orkestra, u prvome je djelu postavio i iznimno visoke zahtjeve pred orkestar, koji se spremno odazvao uputama drukčijim od  dirigentskih, kreirajući osobit način komunikacije s maestrom.

‘Prepun sam dojmova nakon koncerta. Ugođaj je bio prekrasan i jako sam sretan i zadovoljan. Preda mnom je bio velik izazov jer su djela koja smo izvodili bila iznimno zahtjevna, a Simfonijski orkestar HRT-a uspio je pokazati svoju silnu energičnost. Mislim da je ovaj koncert pokazatelj pravoga puta na kojemu ćemo zajedno rasti’, rekao je maestro Enrico Dindo.

Enrico Dindo, dirigent Simfonijskoga orkestra HRT-aViolončelist svjetske slave karijeru je počeo kao glavni violončelist Orkestra milanske Scale, a nastavio nastupajući kao solist uz najveće orkestre i dirigente svijeta, u posljednjih nekoliko godina pridodajući svojim aktivnostima i dirigiranje. U Zagrebu, uz ostalo, na neki način nastavlja tradiciju Antonija Janigra, ne samo kao njegov učenik, već i stoga što je Janigro svojedobno vodio Komorni orkestar Radija Zagreb. Ne začuđuje stoga posebno ozračje koje je vladalo za nastupa toga umjetnika, kojega ćemo u Majstorskome ciklusu u ovoj sezoni imati prigodu vidjeti i slušati još tri puta.

Među brojnom publikom u Lisinskom bili su ministar kulture Berislav Šipuš i glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman.

‘Večerašnje uzbuđenje ansambla dovoljno govori. Dakle, prvi njihov službeni koncert s maestrom Dindom kao šefom dirigentom simbolično je počeo sa Šostakovičem. Nekoliko je vrhunskih dirigenata i on je jedan od njih. Istodobno i instrumentalist, pustio je orkestar sam da svira. On im je okrenuo leđa. Neobično za šefa dirigenta, ali istodobno poručuje da im vjeruje i da stoji uz njih, tjera ih da se oslobode, razmišljaju i budu samostalni. Takvoga pedagoga smo i željeli. Željeli smo imati nekoga tko će dići naš iznimno vrijedan ansambl na jednu novu, europsku razinu i ja se nadam da smo na početku toga puta’, izjavio je Goran Radman.

Dugotrajan pljesak publike na kraju koncerta potvrdio je da su simfoničari, predvođeni maestrom Dindom, razotkrili svu raskoš Simfonije.

HRT

Tagged: , , , , , , , , , , , , ,